Header image

Over de ESAC

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport, van sportklimmen en boulderen tot alpineren en ijsklimmen. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Naast dit alles is er natuurlijk plaats voor activiteiten, cursussen en gezelligheid. 

De ESAC laat haar leden al sinds de oprichting in 1976 genieten van alle facetten van de bergsport en heeft een rijke historie aan tradities en gebruiken opgebouwd. Met ruim 400 leden en vier trainingsmogelijkheden per week is het een van de grotere studentensportverenigingen van Eindhoven. De Eindhovense Studenten Alpen Club is aangesloten bij de studenten klimkoepel NSAC, welke onder andere zomer- en wintercursussen en activiteiten organiseert.

Hieronder is algemene informatie te vinden. Informatie over lid worden of contact zijn elders te vinden.

Lees hieronder meer over:

  • Bergsport bij de ESAC: sportklimmen, boulderen, alpinisme, tourskiën, bergwandelen en nog veel meer..
  • Aanbod van de ESAC: materiaal,bibliotheek en korting
  • ESAC als vereniging: borrels, lezingen en andere activiteiten, communicatie, commissies en bestuur en NSAC


Bergsport bij de ESAC

Sportklimmen

Inmiddels de 'standaard' discipline van de bergsport. De ESAC is zowel binnen als buiten (veelal België) te vinden om deze prachtige tak van sport te beoefenen.

Door het jaar heen trainen we vooral binnen; Er zijn wekelijks drie gratis trainingen onder een gespecialiseerde trainer, voor beginners tot gevorderden. Natuurlijk is buiten klimmen de mooiste tak van sportklimmen als het weer het toelaat, en de ESAC organiseert dan ook jaarlijks zo'n 12 klimweekenden richting België voor haar leden, maar ook tripjes naar Frankrijk en Duitsland of verder zijn routine.

Ook tijdens het EBI, de zomerweek in de Alpen, wordt er volop sportgeklommen. Het interne tournooi, het jaarlijkse ESAC plastic klim kampioenschap (EplaKKa) staat ook garant voor een leuke avond.

De ESAC biedt in samenwerking met het Studenten Sportcentrum iedere maandag vrije entree tot de klimhal van Neoliet Eindhoven Zuid. Ook kan er op andere dagen tegen korting vrij geklommen worden bij Neoliet en wordt op donderdag in Neoliet Noord sportklimtraining gegeven. Intern worden opleidingen aangeboden voor het zelfstandig binnen tot buiten klimmen (KVB-OV) en zelfs tot erkend begeleider of instructeur. Zonder instructeurs zouden we niet in staat zijn deze opleidingen en weekenden zelfstandig te organiseren. 

Boulderen

Boulderen is een discipline binnen het klimmen die als het meest expressief wordt ervaren; Korte routes welke zonder touw worden geklommen en puzzelwerk, techniek en kracht vereisen. Met Monk Bouldergym in Eindhoven is de ESAC ook dé SAC waar geboulderd hoort te worden. Zo zijn er bouldertrainingen bij Monk georganiseerd en ook in het sportcentrum wordt elke woensdag de klimtechniek getrainddoor te boulderen.

Ook buiten boulderen we graag, zo vertrekt de ESAC met hemelvaart richting Fountainebleau, het boulderparadijs in Frankrijk. Maar ook dichter bij huis zijn we te vinden, want de ESAC kent vele boulderroutes in Eindhoven uit onze Urban Bouldering topo.

Alpinisme

Alpinisme is de koningsdiscipline binnen de bergsport waar alle facetten samenkomen. Natuurlijk niet in Nederland, want hier is het te vlak.

Bij de ESAC lopen heel wat Alpinisten rond die er met andere ESAC'ers graag een paar keer per jaar op uit trekken voor mooie en stoere tochten. De ESAC organiseert hiervoor het ESAC basiskamp idee (EBI), een week om samen met andere ESAC'ers mooie tochten te kunnen maken.

In NSAC-verband worden elk jaar alpine cursussen op diverse niveau's georganiseerd tijdens het NSAC zomer programma (ZP). Om samen de alpen te beleven organiseert de NSAC jaarlijks de NSAC camping.

Tourskiën 

Altijd al eens een maagdelijke sneeuwhelling vol poedersneeuw af willen skiën? Dit is je kans! De toeristen achter je laten en buiten de pistes het echte winterlandschap beleven. Ook hiervoor organiseert de NSAC in haar winter programma (WP) cursussen op allerlei niveaus. De ESAC trekt er in de winter ook een week op uit tijdens het winter ESAC basiskamp idee (WEBI), een week lang genieten van de sneeuw.


Bergwandelen

Als maar hoger, steiler, technischer en moeilijker is ook zo wat. Lekker ontspannen de natuur beleven is een goede afwisseling. Zowel in de Alpen als in regio Eindhoven organiseert de wandelcommissie (WaCo) leuke tochten. 


En nog veel meer...

Omdat geen outdoor sport te gek is wagen we ons van tijd tot tijd ook aan sporten als trailrunning, mountainbiken, hardlopen (Batavierenrace) en adventure races. Voor dit laatste organiseert de NSAC Neerlands grootste adventure race, de Battle of the SAC's (BotS). De ESAC heeft dit al eens gewonnen en hopelijk lukt ons dat snel nog eens

 

Aanbod van de ESAC

Afgezien van de trainingen, weekenden en opleidingsmogelijkheden die hierboven genoemd zijn, heeft de ESAC haar leden nog meer te bieden:


Als ESAC lid kan je tegen gunstige tarieven materiaal lenen van de vereniging, zodat de bergsport ook voor de student betaalbaar blijft. Een basisuitrusting wordt van de leden verwacht, maar daarbovenop biedt de ESAC een assortiment met helmen, setjes, ski's, touwen, stijgijzers, dus vrijwel alles wat je aan basisuitrusting nodig hebt voor zomer- of winteralpinisme. Het lenen is daarnaast vrij van huur voor cursussen en activiteiten!

Bibliotheek

Door de jaren heen heeft de ESAC een aardige bibliotheek opgebouwd met alles van kaarten tot topo's, gidsjes en instructieboeken; Ongeveer 500 titels in totaal. De bibliotheek bevindt zich bij de boulderwand op het sportcentrum en haar catalogus is online beschikbaar.

Korting

Er zijn kortingsregelingen afgesproken met de in de buitensportwinkels en klimhallen van Eindhoven. Ook wordt er af en toe zelf een inkoopactie georganiseerd om korting te genieten.
 

ESAC als vereniging

De ESAC is een hechte vereniging waarbij iedereen welkom is. De passie voor de bergsport bindt ons allen en houdt een levendige discussie op gang.

Borrels

Niets is toch lekkerder dan na de training bijkletsen onder het genot van een drankje? Dat vinden wij dus ook, dus op maandagavond en woensdagavond zijn we dan ook tot laat te vinden in de kantine van de sportcentra.
Om op andere momenten de gesprekken voort te zetten organiseert de activiteitencommissie onder andere borrels. De gezelligheid hiervan gaat meestal door tot in de late uurtjes...
Kom gerust even langs tijdens een training of borrel kennis te maken! 

Lezingen en andere activiteiten

Met enige regelmaat wordt een lezing of andere activiteit georganiseerd. Meestal gewoon omdat het kan; er is voldoende animo voor te vinden omdat het leuk of interessant is.

Communicatie

Ieder lid krijgt een eigen login voor de ESAC/NSAC website waarop foto's, video's en documenten gedeeld kunnen worden. Hierop zijn ook de laatste activiteiten waar te nemen via het nieuws en de agenda. Verder is er de nieuwsbrief en de mailinglijst om via de email op de hoogte te blijven. Voor de interessante verhalen is het verenigingsblad de Musketon aanwezig en voor de roddels en weetjes de zogenaamde zekeringen.

Commissies en bestuur

Om de vereniging draaiende te houden leunt de ESAC voor een groot gedeelte op haar commissies en haar bestuur. Dit is bij uitstek de manier om terug te geven aan de vereniging op de manier die jou het beste lijkt, en is een enorm leuke aanvulling en ervaring naast je studie.

NSAC

De ESAC werkt nauw samen met de andere SAC's van nederland in NSAC verband. Op deze wijze worden diverse opleidingen en activiteiten georganiseerd en wordt ook een landelijk beleid gevoerd. Zo worden onder andere alpiene cursussen voor verschillende niveau's aangeboden in de zomermaanden, maar ook een assortiment aan kaderopleidingen waarin je je verder verdiept. 

De andere SAC's, waarvan in vrijwel iedere universiteitsstad er één zit, zijn toch vooral bekend via de dies, geweldige feestjes waar alle intersacciale contacten versterkt kunnen worden. Meer over de NSAC hier.

Hopelijk heb je door het bovenstaande een duidelijk beeld gekregen van de ESAC. Als iets onduidelijk is, of als je ergens meer informatie over wilt, stuur dan een email naar het bestuur.

Ben je helemaal overtuigd dat de ESAC de gezelligste studentensportvereniging van Eindhoven is en de tofste sporten beoefent? Wordt dan lid!