Header image

Zomeralpinisme

Op het gebied van zomer alpinisme biedt de NSAC verschillende cursussen aan, waarvan de voorbereiding deels door de ESAC wordt georganiseerd. Tevens worden een aantal Alpiene activiteiten georganiseerd door de ESAC en de NSAC. Wil je meteen meer over deze activiteiten weten, scroll dan verder naar onder.

 

Cursussen

De NSAC voorziet (toekomstige) alpinisten van drie cursussen: Een beginnerscursus (C1), een licht gevorderde cursus (C2) en een gevorderdencursus (C3). Deze cursussen vinden in groepsverband plaats, samen met medestudenten uit heel Nederland. Zo leer je andere SAC’ers kennen (erg leuke mensen!). De cursus wordt gegeven door twee of drie berggidsen of instructeurs. Hieronder is een overzicht gegeven van de cursussen die de NSAC aanbiedt. Alle actuele informatie is altijd op de site van de NSAC te vinden. Om je voor te bereiden op deze cursussen biedt de ESAC onder andere een instructie touwtechnieken en een tochtenplanavond aan. Ook kan het meeste materiaal voor deze cursussen (gratis) gehuurd worden bij de ESAC.

 

C1 beginnerscursus

Ligt je ambitie bij het alpiene klimmen, maar heb je hier geen of slechts geringe ervaring in? Dan is deze cursus het startpunt! Op een intensieve manier komen alle alpiene basistechnieken aan de orde tijdens oefeningen en tochten. Je wordt vertrouwd gemaakt met verschillende voortbewegingstechnieken in zowel rots als sneeuw en ijs. Daarnaast maak je een begin met touwtechnieken, oriëntatie en andere alpiene vaardigheden, zoals weerkunde en gevaarherkenning. Dit gebeurt op een manier die er op gericht is je een stevige basis te geven om eenvoudige tochten zelfstandig te kunnen maken. Meer informatie en alle ingangseisen kunnen hier gevonden worden.

 

C2 licht-gevorderde cursus


Het logische vervolg op een beginnerscursus, maar ook voor hen die al buiten de NSAC vergelijkbare cursus ervaring hebben opgedaan, is de C2 cursus. Naast herhaling en het bijspijkeren van de vaardigheden die je hebt opgedaan in je beginnerscursus, wordt er veel aandacht besteed aan het touwleiden en het maken van toeren. Deze cursus biedt je de mogelijkheid de ervaring op te doen die noodzakelijk is om een begin te maken met lichte zelfstandige toeren in alpien rotsterrein. Meer informatie en alle ingangseisen kunnen hier gevonden worden.

 

C2 Wellness: licht-gevorderden cursus voor de meest gemotiveerden

Het programma van de C2-Wellness cursus is een uitbreiding op de C2 en heeft als doel om de meest gemotiveerde alpinisten iets extra’s te bieden. Door met een gemotiveerde groep mensen op stap te gaan en een uitgebreidere voorbereiding, kunnen in de zomer tijdens de cursus meer en moeilijkere tochten gemaakt worden dan doorgaans op een C2. Daarnaast zal er een sterke focus liggen op de beheersing van basistechnieken en veiligheid. Meer informatie en alle ingangseisen kunnen hier gevonden worden.

 

C3 Wellness: Gevorderdencursus voor de meest gemotiveerden

Wil je de meest uitdagende plekken in de Alpen leren ontdekken? Misschien is de crème de la crème van het zomerprogramma, C3 Wellness dan wat voor jou!

 

Door met een gemotiveerde groep mensen op stap te gaan en een uitgebreidere voorbereiding, kunnen in de zomer tijdens de cursus meer en moeilijkere tochten gemaakt worden dan welke andere cursus dan ook. Zelfs na C2 Wellness is dit avontuur zeker de moeite waard! Heb je ambities om Alpien Instructeur te worden? Dan is C3 Wellness een waardevolle toevoeging. Meer informatie en alle ingangseisen kunnen hier gevonden worden.
Kennismaken met ijsklimmen tijdens C1

Genieten van het uitzicht tijdens C1 

Activiteiten

Als je eenmaal één of meerdere alpiene cursussen hebt gevolgd, kun je vervolgens zelfstandig met mede (E)SAC’ers op pad. Hiervoor organiseren zowel de ESAC als de NSAC meerdere activiteiten. De details over de activiteiten verschijnen in de agenda.


ESAC Basiskamp Idee (EBI)

Bij de ESAC lopen heel wat alpinisten rond die er met andere ESAC’ers graag een paar keer per jaar op uit trekken voor mooie en stoere tochten. De ESAC organiseert hiervoor ook elk jaar een week met veel alpineren, klimmen en gezelligheid in de Alpen, oftewel; het befaamde ESAC Basiskamp Idee (EBI). Vanuit dit basiskamp gaan we op zoek naar klimgebieden, berghutten en genieten we van de natuur. Je bent vrij om te komen en te gaan wanneer je wilt, en daarbij te doen wat je wilt. Je bent hierbij natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van je tochtgenoten. Lees meer over veiligheid en ongevallen voorkomen bij veilig sportklimaat.


NSAC zomercamping

Elk jaar regelt de NSAC een plaats waar alle SAC-leden uit het hele land kunnen samenkomen om van daaruit met elkaar tochten te ondernemen. Of je net C1 hebt gedaan, een ervaren alpinist bent of nog nooit eerder in de bergen bent geweest; iedereen is welkom! Meer over de locatie en data is hier te vinden.


Alpenweekend/ Alpenweek

Buiten het EBI organiseert de ESAC regelmatig een Alpenweekend of een Alpenweek, waarin we als ESAC een lang weekend of week naar de Alpen vertrekken om tochten te maken. Hiervoor moet je wel minimaal de Alpiene basiscursus (C1) hebben gedaan.


Alpineren tijdens het EBI


De beroemde EBI-BBQ