Header image

Veilig sportklimaat

Iedere week beleef je samen met andere ESAC’ers of andere klimmers een van de mooiste sporten die bestaat. Om te zorgen dat sport leuk blijft, en nog leuker wordt, is er op landelijk niveau het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ ontwikkeld. Door positief gedrag te stimuleren, kennis en vaardigheden te vergroten en ongewenst gedrag aan te pakken, werken sportverenigingen, sportbonden en NOC*NSF samen aan een veiliger sportklimaat. Een klimaat waarin je met plezier sport en jezelf kan zijn. 


Wat is een veilig sportklimaat

Ook voor de ESAC als studentenklimvereniging is het van belang dat al onze leden hun sport veilig kunnen beoefenen. Zowel in technische zin, als in sociaal-emotionele zin en op het gebied van lichamelijke integriteit. Op deze pagina lees je over de technische veiligheid. Op de pagina va 'sociale veiligheid en welzijn' lees je over veiligheid in sociaal-emotionele zin. 

Technische veiligheid

De klim- en bergsport is niet vrij van risico's. Dat kunnen, willen en hoeven we niet te ontkennen. De risico's van de sport kunnen met een goede voorbereiding en een goede opleiding tot een aanvaardbaar minimum beperkt worden. 

Het voorlichten over het veilig beoefenen van de klim- en bergsport en het verzorgen van opleidingen en cursussen is de kerntaak van de ESAC. De ESAC licht wel voor, maar gaat niet expliciet vertellen wat je wel of niet mag doen. Die verantwoordelijkheid ligt bij het individu zelf. Een klimmer of bergsporter die verantwoord met zijn of haar sport bezig is beschikt over een goede dosis (zelf)kennis, durft om te draaien als iets te gevaarlijk is en staat open voor aanbevelingen om de sport veiliger te maken. 

Zie je echter iets gebeuren wat volgens jou niet veilig is, spreek anderen dan hier op aan. Voor de ESAC is het belangrijk om te weten hoe de veiligheid binnen de vereniging wordt ervaren. Heb je een potentieel gevaarlijke situatie meegemaakt, dan horen we dat graag, zodat we hier in de toekomst op in kunnen spelen. Laat het weten via bestuur@esac.nl en oc@esac.nl. 

Ongevallen melden

Samen proberen de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen en ongelukken te voorkomen. Helaas zullen er ook incidenten blijven gebeuren. Mocht je hier bij betrokken zijn of dit zien is het van belang dat het ongeval gemeld wordt op de site klimongevallen.nl. Hier kunnen Nederlandse bergsporters, sportklimmers en bergwandelaars ongevallen of bijna-ongevallen registreren. Met het opzetten van deze site hopen we beter inzicht krijgen in wat er zoal mis gaat bij het beoefenen van de bergsporters door Nederlanders. Maar een nog belangrijker doel van de site is dat iedereen hierdoor kan leren van de fouten of pech van anderen.