Header image

Alpen Algemeen

De ESAC is een Studenten Alpen Club, alpineren is dan ook een van onze kernactiviteiten. Alpinisme, ook wel bergbeklimmen, is de koningsdiscipline binnen de bergsport waarin alle facetten samenkomen. Bij alpineren draait het buiten het behalen van de top ook om de tocht er naar toe, de pracht van de omgeving waarin je verkeert en de fysieke inspanning. Aangezien je in de bergen vaak vrijwel alleen op jezelf en je tochtgenoten aangewezen bent, is veiligheid een belangrijk aspect. De beheersing van diverse touwtechnieken en andere vaardigheden is daarom essentieel. Een alpiene tocht kan fysiek en mentaal erg inspannend zijn maar de voldoening is groot, je bedwingt de natuur namelijk in zijn puurste vorm. Bovendien maak je vrienden voor het leven en beleef je dingen die weinig anderen mee maken.

Bij alpinisme wordt onderscheid gemaakt in zomer- en winteralpinisme. Onder zomeralpinisme vallen rots-, sneeuw- en ijsroutes. Onder winteralpinisme valt toerskiën en ijsklimmen.

De NSAC, de Nederlandse overkoepelende Studenten Alpen Club, voorziet (toekomstige) alpinisten zowel in de zomer als in de winter van cursussen op verschillende niveaus, van complete beginner tot bijna berggids. Ook biedt de ESAC zelf verschillende activiteiten aan op gebied van alpinisme. Meer over het aanbod van cursussen en activiteiten van zowel de ESAC als de NSAC is te vinden onder Zomeralpinisme en Winteralpinisme. Tevens is het mogelijk om verder opgeleid te worden tot Alpiene Instructeur, hierover is hier meer te vinden.