Vind je klimmen het mooiste wat er is en vind je het leuk om anderen te begeleiden hierbij? Dan is instructeur oftewel kader worden wat voor jou!
Als instructeur help je regelmatig mee gedurende cursussen of klimweekenden. Dit is best een tijdsinvestering. Buiten dat dit voor niet-zelfstandige klimmers erg fijn is, schiet je er zelf ook nog wat mee op:
Er zijn mogelijkheden om het opleidingstraject in te stromen, zoals ook aangegeven in de flowchart hiernaast. Bij het halen van een licentie kun je voor bovenliggende instructeursstatus de opleiding volgen.
1. Na het halen van je IT/IV examen: Indoor Toprope Instructeur (KISS I2 of KISS I3)
2. Na het halen van je OV-SP examen: Outdoor Instructeur (SKI-OV-SP)
3. Na het halen van je OV-MP examen: Outdoor Begeleider (SKB-OV) of Outdoor Instructeur multipitch (SKI-OV-MP).
Jaarlijks worden er in principe twee informatiemomenten georganiseerd waarbij je informatie krijgt over het worden van kader, in het voor- en in het najaar na de outdoor cursussen.
Informatiemomenten zijn te vinden in de agenda. Na deze informatiemomenten kun je inschrijven en zal je met de OC een intake gesprek hebben en op de ingangseisen getest worden, die verderop te vinden zijn. Neem contact op met de OC om buiten deze informatiemomenten in te stromen.
Na een intake zal een contactpersoon van de OC worden toegewezen (Indoor traject) of een Leercoach (Outdoor traject) en je verder begeleiden.
Om te stromen voor de KISS I2 of I3 opleiding moet je:
Om in te stromen voor de SKI-OV-SP / MP of SKB-OV opleiding moet je:
Binnen de instructeurs en begeleiders zijn er grofweg 7 verschillende niveau’s. Je kunt, zoals eerder uitgelegd, instromen vanuit een eigen licentie van onderliggend niveau. Daarnaast kun je verschillende licenties 'stapelen'. Dat is bijvoorbeeld eerst I2 instructeur worden en daarna SKI-SP. Hierdoor stroom je sneller door de opleiding heen en doe je in de tussentijd veel ervaring met lesgeven en voor de groep staan.
Als je een opleiding gaat volgen krijg je daarnaast een Leercoach toegewezen die met jou het opleidingsplan samenstelt, je tijdens het traject begeleidt, en samen met de PB's toetst of je klaar bent voor het examen.
De opleidingen worden centraal overzien door de NKBV, maar worden geheel verzorgt door de ESAC. ESAC is namens de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) een erkend opleidingscentrum.
Als KISS I2 kun je helpen bij de beginnerscursussen. Je leert nieuwe leden de basisprincipes van het klimmen, namelijk veilig Indoor klimmen en zekeren.
Als KISS I3 kun je helpen bij de indoor voorklimcurssusen. Je leert leden veilig voorklimmen en voorzekeren.
SKB worden is een mogelijke eerste stap in het opleidingstraject van een instructeur. Als je SKB bent mag je met niet-zelfstandige klimmers op pad tijdens de weekenden en kun je helpen tijdens de cursussen. Je begeleidt hierbij een touwgroepje van 1-2 naklimmers in een multipitch of ondersteunt de instructeur bij Single Pitch. Tijdens een cursus of weekend is er altijd een SKI aanwezig die de eindverantwoordelijkheid heeft over het weekend of de cursus.
Na het behalen van je SKB en het opdoen van enige ervaring kun je ook doorstromen naar SKI-OV-MP.
Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Een andere optie, naast het worden van SKB, is het worden van SKI-SP. Je wordt dan in één stap sportkliminstructeur, maar alleen op het gebied van single-pitchen.
Als sportkliminstructeur begeleid je niet alleen meerdere groepjes tijdens een weekend, maar ben je verantwoordelijk voor de instructie tijdens de weekenden en tijdens de cursussen. Als sportkliminstructeur verzorg je sportklimcursussen en ben je bevoegd het klimvaardigheidsbewijs uit te reiken.
Multipitch-cursussen en weekenden mag je dus niet begeleiden. Echter, een groot deel van de ESAC weekenden is singlepitchen. Als sportkliminstructeur begeleid je meerdere groepjes tijdens een weekend, en ben je verantwoordelijk voor de instructie tijdens de weekenden en tijdens de cursussen.
Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Na het behalen van je SKI-OV-SP en het opdoen van enige ervaring kun je doorstromen naar de aantekening SKI-OV-MP of SKI-Trad, met als voorwaarde dat je zelf de licentie bezit.
Dit betekent dat je als instructeur kan optreden tijdens OV-SP en OV-MP cursussen in alle goed behaakte klimgebieden. Met deze licentie ben je voor de ESAC het breedst inzetbaar.
Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Als je SKI bent kun je vervolgens het PB traject instappen. De praktijkbegeleider begeleid kandidaten bij de uitvoering van hun opdrachten. Je bespreekt de planning, observeert in de praktijk en geeft feedback. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Als je PB’er bent kun je LC worden. Als leercoach ben je eindverantwoordelijke van de opleidingen. Als leercoach coördineer je het leertraject van de op te leiden begeleiders, instructeurs en trainers.
Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Als je PB’er bent kun je beoordelaar worden. Je bewaakt samen met de leercoach en praktijkbegeleider de kwaliteit van de opleidingen. Daarnaast neem je als beoordelaar examens af. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.
Helaas is het kaderhandboek niet meer beschikbaar, gelukkig is er een vervangende website!