Header image

Instructeursopleidingen

Doelgroep

Vind je klimmen het mooiste wat er is en vind je het leuk om anderen te begeleiden hierbij? Dan is instructeur oftewel kader worden wat voor jou!

Voordelen

Als instructeur help je regelmatig mee gedurende cursussen of klimweekenden. Dit is best een tijdsinvestering. Buiten dat dit voor niet-zelfstandige klimmers erg fijn is, schiet je er zelf ook nog wat mee op:

  • Je ontwikkelt jezelf op zowel klimtechnische als didactische vlakken.     
  • Als outdoor kader wordt (een deel van) de weekendprijs betaald als je actief kadert op weekend.

Opties

Er zijn mogelijkheden om het opleidingstraject in te stromen, zoals ook aangegeven in de flowchart hiernaast.

    1. Na het halen van je IT examen: Indoor Toprope Instructeur (KISS I2 en KISS I3)

    2. Na het halen van je OV-MP examen: Indoor/Outdoor Instructeur (SKB-OV en SKI-OV-SP)


Tijdstip

Jaarlijks worden er in principe twee informatiemomenten georganiseerd waarbij je informatie krijgt over het worden van kader. Deze informatiemomenten zijn te vinden in de agenda. Na deze informatiemomenten kun je inschrijven en zal je door de OC gedurende een avond op de ingangseisen getest worden, die verderop te vinden zijn.

Ingangseisen

Om te stromen voor de KISS I2/I3 opleiding moet je:

  • IT examen gehaald;
  • Bereid zijn om tijd vrij te maken voor de opleiding en je daarna actief in te zetten als instructeur.;

Om in te stromen voor de SKB/SKI-OV-SP opleiding moet je:

  • OV-MP examen gehaald;
  • Minimaal 5a soepel voorklimmen
  • NKBV lidmaatschap + bergsportverzekering
  • Bereid zijn om tijd vrij te maken voor de opleiding en je daarna actief in te zetten als instructeur.

Inhoud

Binnen de instructeurs en begeleiders zijn er grofweg 7 verschillende niveau’s. Je kunt, zoals eerder uitgelegd, instromen in niveau 1 of 3 of 4. Op een niveau heb je de vaardigheden en verantwoordelijkheden van alle niveaus tot dat niveau. De opleidingen worden centraal overzien door de NKBV, maar worden geheel verzorgt door de ESAC. ESAC is namens een erkend opleidingscentrum.

1. KISS Indoor Toprope Instructeur (KISS - I2)

Als KISS I2 kun je helpen bij de beginnerscursussen. Je leert nieuwe leden dan veilig klimmen en zekeren.

2. KISS Indoor Voorklimmen Instructeur (KISS - I3)

Als KISS I3 kun je helpen bij de indoor voorklimcurssusen. Je leert nieuwe leden dan veilig voorklimmen en voorzekeren.

3. Sportklimbegeleider Outdoor Voorklimmen (SKB-O)

SKB worden is een mogelijke eerste stap in het opleidingstraject van een instructeur. Als je SKB bent mag je met niet-zelfstandige klimmers op pad tijdens de weekenden en kun je helpen tijdens de cursussen. Je begeleidt hierbij een groepje van 2-3 klimmers. Tijdens een cursus of weekend is er altijd een SKI aanwezig die de verantwoordelijkheid heeft over het weekend of de cursus.


Na het behalen van je SKB en het opdoen van enige ervaring kun je doorstromen naar SKI-OV-MP.

Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.

4. Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmen Single Pitch (SKI-OV-SP)

Een andere optie, naast het worden van SKB, is het worden van SKI-SP. Je wordt dan in één stap sportkliminstructeur, maar alleen op het gebied van single-pitchen. Multipitch-cursussen en weekenden mag je dus niet begeleiden. Echter, een groot deel van de ESAC weekenden is singlepitchen. Als sportkliminstructeur begeleidt je niet alleen meerdere groepjes tijdens een weekend, maar ben je verantwoordelijk voor de instructie tijdens de weekenden en tijdens de cursussen. Als sportkliminstructeur SP verzorg je sportklimcursussen en ben je bevoegd het klimvaardigheidsbewijs OV-SP uit te reiken. 


Na het behalen van je SKI-OV-SP en het opdoen van enige ervaring kun je doorstromen naar SKI-OV-MP. Dit betekent dat je als instructeur kan optreden tijdens IV/OV-SP en OV-MP cursussen in alle goed behaakte klimgebieden. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.

5. Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmen Multi Pitch (SKI-OV-MP)

Als sportkliminstructeur begeleidt je niet alleen meerdere groepjes tijdens een weekend, maar ben je verantwoordelijk voor de instructie tijdens de weekenden en tijdens de cursussen. Als sportkliminstructeur verzorg je sportklimcursussen en ben je bevoegd het klimvaardigheidsbewijs uit te reiken. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.

6. PraktijkBegeleider (PB)

Als je SKI bent kun je vervolgens het PB traject instappen. De praktijkbegeleider begeleid kandidaten bij de uitvoering van hun opdrachten. Je bespreekt de planning, observeert in de praktijk en geeft feedback. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.

7a. LeerCoach (LC)

Als je PB’er bent kun je LC worden. Als leercoach ben je eindverantwoordelijke van de opleidingen. Als leercoach coördineer je het leertraject van de op te leiden begeleiders, instructeurs of trainers. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.

7b. Beoordelaar (BE)

Als je SKI bent kun je beoordelaar worden. Je bewaakt samen met de leercoach en praktijkbegeleider de kwaliteit van de opleidingen. Daarnaast neem je als beoordelaar examens af. Meer over deze opleiding is te vinden op de site van de NKBV.


Kaderhandboek


Helaas is het kaderhandboek niet meer beschikbaar, gelukkig is er een vervangende website!