Header image

Opleidingen algemeen

Bij de ESAC kun je heel veel leren met betrekking tot klimmen en alpineren. Voor sportklimmen bieden we als ESAC onze eigen opleidingen aan, details zijn te vinden op deze pagina. De opleidingscommissie (OC) verzorgt deze cursussen. Op het gebied van alpineren wordt de opleiding verzorgt door NSAC, meer hierover is te vinden op de pagina voor alpinisme.


In de flowchart hiernaast is te zien welke opleidingen de ESAC aanbiedt. De opleidingen in de groene kaders zijn de klimopleidingen, die in het blauw zijn de instructeursopleidingen en die in het rood zijn de begeleidersopleidingen. Een korte omschrijving van elke opleiding is hieronder te lezen. Een uitgebreidere omschrijving is te vinden op de opleidingsspecifieke pagina’s.

Sportklimopleidingen

Indoor Toprope (IT, beginnerscursus)

Indoor Toprope, vanaf nu IT, is de beginnersopleiding voor het sportklimmen. Tijdens deze opleiding leer je veilig klimmen en zekeren in de hal. Wanneer deze opleiding succesvol wordt afgerond mag je zelfstandig in alle klimhallen van Nederland klimmen. Gedetailleerde informatie over deze cursus is te vinden op de pagina Indoor Toprope.


Indoor voorklimmen (IV)

Gedurende de Indoorvoorklimcursus leer je zelfstandig voorklimmen binnen. Het verschil tussen voorklimmen en ‘topropen’ is dat bij voorklimmen je zelf het touw omhoog brengt gedurende het klimmen. Hierbij komen verschillende technieken kijken die je gedurende deze cursus krijgt aangeleerd. Na het voltooien van deze cursus van vier avonden en het bijbehorende examen kun je zelfstandig in de hal voorklimmen. Gedetailleerde informatie over deze cursus is te vinden op de pagina Indoor Voorklimmen

Outdoor Voorklimmen Single Pitch (OV-SP)

Als je het voorklimmen binnen eigen hebt gemaakt, kun je de stap naar buiten nemen. Gedurende de OV-SP cursus leer je een enkele touwlengtes buiten voor te klimmen. Als aanvulling op indoor voorklimmen komen hier nog extra technieken bij kijken. Na het voltooien van deze cursus en het bijbehorende examen buiten voorklimmen mag je als zelfstandig klimmer mee op ESAC weekenden. Gedetailleerde informatie over deze cursus is te vinden op de pagina Outdoor Voorklimmen Single Pitch.

Outdoor Voorklimmen Multi Pitch (OV-MP)

Nadat je enkele touwlengtes hebben leren voorklimmen bij de IV/OV-SP cursus, en je examen hebt gehaald, kun je de OV-MP cursus instappen. Multi Pitch staat hier voor meerdere touwlengtes, dit betekent dat je dus wanden van veel meer dan 30 meter hoog kunt beklimmen. Hierbij ben je veel meer op jezelf en je klimpartner aangewezen dan bij singlepitchen. Hierdoor moet je onder andere een aantal reddingstechnieken onder de knie hebben die je tijdens deze cursus krijgt aangeleerd. Na het voltooien van deze cursus en het bijhorende examen kun je zelfstandig multipitchen. Gedetailleerde informatie over deze cursus is te vinden op de pagina Outdoor Voorklimmen Multi Pitch.


Trad cursus (OV-T)

In de tradcursus leer je multipitch klimmen op eigen zekeringen. Je gebruikt cams en nuts in plaats van boorhaken en leert ook hoe je hiermee een veilige standplaats bouwt. Voor deze cursus moet je ruime zelfstandige behaakte multipitch ervaring hebben. Een paar voordelen van tradklimmen zijn: Je kunt gaan spleetklimmen in Ettringen, in tradroutes ben je vaak alleen dus geen fileklimmen en je bent niet meer gebonden aan haken en kunt je dus vrij over de rots bewegen.

Instructeursopleidingen

Naarmate je meer ervaring krijgt mag je steeds meer zelfstandig klimmen en na enige tijd is het zelfs mogelijk om zelf instructeur te worden. Zonder instructeurs is er immers geen opleiding mogelijk! Instructeurs worden ook wel kader genoemd. Meer over het huidig kader is hier te vinden. Zoals in de flowchart is te zien heb je binnen de instructeurs onder andere SKB’s en SKI’s. Vervolgens kun je nog doorstromen om het opleiden van nieuwe instructeurs te begeleiden. Meer over het worden van instructeur en begeleider is te vinden op de pagina instructeurs.

Indoor instructeurs (I2&I3)

In samenwerking met Neoliet Eindhoven bieden bij opleidingen aan tot Indoor-Toprope instructeur (I2) en Instructeur Indoor Voorklimmen (I3). Dit traject kun je instappen nadat je je IV/OV-SP licentie hebt gehaald. Als I2 of I3 leidt je cursisten op tijdens de IT of SP cursus.

Sportklimbegeleider Outdoor Voorklimmen (SKB-O)

Nadat je je MP-cursus hebt afgerond kun je het SKB traject instappen. Als SKB begeleidt je niet-zelfstandige klimmers op weekenden en bij cursussen. Meer informatie is hier te vinden.

Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmen Single Pitch (SKI-OV-SP)

Een andere optie, na het afronden van je MP-cursus, is het instappen van het SKI-OV-SP traject. Je wordt dan in een stap sportkliminstructeur, maar wel alleen op singlepitch-gebied. Meer informatie is hier te vinden.

Sportkliminstructeur Outdoor Voorklimmen Multi Pitch (SKI-OV-MP)

Als je een tijdje SKB of SKI-SP bent geweest kun je het SKI-MP traject instappen. Als SKI-MP ben je eindverantwoordelijke op weekenden en bij cursussen. Meer informatie is hier te vinden.

Opleiders

PraktijkBegeleider (PB)

Als je SKI bent kun je vervolgens het PB traject instappen. Als PB’er leidt je SKB’ers en SKI’ers op tot instructeur.

LeerCoach (LC)

Als je PB’er bent kun je LC worden. Als leercoach ben je eindverantwoordelijke van de opleidingen. Je begeleidt PB’ers en houdt het overzicht over het kader in opleiding.

Beoordelaar (BE)

Als je SKI bent kun je beoordelaar worden. Als beoordelaar neem je examens af van een SKB of SKI.