Header image

Outdoor Voorklimmen Single-Pitch Cursus avond 1

Van 20 Mar 19:00 tot 20 Mar 22:00

Algemene informatie

Heb je al ervaring met indoor voorklimmen en wil je de stap maken naar buiten klimmen? Dan is deze cursus wat je zoekt. Tevens is het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen Single Pitch namelijk een ingangseis voor de Outdoor Multi Pitch cursus, waarbij je buiten meerdere lengtes leert klimmen. Meer over alle opleidingen binnen ESAC is hier te vinden.

Outdoor voorklimmen verschilt van indoor voorklimmen in een aantal zaken. Het meest duidelijk verschil is dat je buiten een aantal touwtechnieken nodig hebt om veilig te kunnen voorklimmen. Het meest belangrijke verschil is echter de stap van de hal naar echte rots, van overzicht naar buiten en van de veiligheid van een hal naar de benodigde zelfredzaamheid buiten.  

Inhoud cursus

In twee avonden (meer over tweede avond hier) worden je in de hal alle technieken geleerd die benodigd zijn om zelfstandig buiten te kunnen single-pitchen. Vervolgens wordt een techniekenkaart uitgedeeld, waarop alle technieken die je kent staan. Vervolgens kun je op klimweekenden laten zien dat je de technieken beheerst en zullen deze worden afgetekend. Als een instructeur denkt dat je klaar bent voor examen zal dit tevens op de techniekenkaart worden aangegeven en kun je een volgend weekend examen doen. Totaal worden er drie SP weekenden georganiseerd waarvan je je op twee moet inschrijven voordat je aan de cursus deelneemt. Je zult naar verwachting twee tot drie weekenden nodig hebben om het examen te halen. Daarna ontvang je het klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen single pitch en kun je zelfstandig mee op klimweekenden!

Inschrijving

Er zijn 14 plekken voor deze cursus. Aanmelden kan hier tot en met Maandag 13 Maart. Als er meer geldige aanmeldingen zijn dan plaatsen, wordt er geselecteerd op activiteit binnen ESAC. Er wordt gestreefd de actieve leden van de vereniging in ieder geval een plaats te geven. Er is geen selectieavond.

Ingangseisen en verwachtingen

 • Indoor Voorklimmen (IV) examen gehaald hebben.
 • Minimaal 2x indoor voorgeklommen te hebben in de 4 weken voor de cursus. Als je een touw ophaalt bij de balie van Neoliet (Zuid of Noord), vraag er dan om dat dit genoteerd wordt.
 • In de hal 5+ Voorklimmen zonder blok. Hier zal niet op gecheckt worden, maar is een richtlijn voor jezelf.
 • Verplichte aanwezigheid bij alle lessen.
 • Registratie aan minstens twee van de drie OV-SP weekenden, die staan in de agenda. In totaal zul je waarschijnlijk met 2-3 weekenden mee moeten voor je examen kunt doen.
 • Bereid om te investeren in materiaal. Mocht je alleen nog het standaard materiaal voor topropen hebben, bedraagt dit minimaal rond de 40 euro. Eventuele setjes komen hier bovenop.
 • Bereid om dekkende bergsportverzekering en klimjaarkaart (voor toegang tot klimgebieden) af te sluiten, als je die nog niet hebt. De meest logische optie is hiervoor NKBV lidmaatschap (44 euro), NKBV reisverzekering (40 euro) en klimjaarkaart (20 euro). In totaal bedraagt dit dus ook rond 100 euro.

Kosten

De kosten voor de outdoor voorklimmen Single Pitch cursus zijn 30 euro en ongeveer 75 euro voor de twee weekenden. De exacte prijs voor de weekenden volgt later. 

Materialen

Tijdens de cursus moet je zelf de volgende materialen hebben:

 • Gordel
 • Safebiner
 • Zekerapparaat
 • Klimschoenen

Als je nog meer vragen over deze cursus hebt kun je contact opnemen met de OC via oc@esac.nl


Wat: OV-SP cursusavond 1

Waar: Neoliet zuid, hal boven

Wanneer: 20 maart

Hoelaat: 19:00-22:00