Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 16 Jun

De 1e Online Batavierenrace (en hopelijk de enige)

Al voor het 48e jaar op rij zou op 1 en 2 mei 2020 de Batavierenrace gelopen worden. Het NijESAC team was nog onvermoedend aan het trainen, toen Mark R. in een rommelige persconferentie aankondigde dat alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 juni werden afgelast wegens het wereld-veranderende virus: Het corona-virus.

Dus ook de Batavierenrace werd afgelast. Gelukkig had de organisatie daar iets op bedacht: de 1e Online Batavierenrace. In plaats van 175 km in minder dan 24 uur, hadden we nu als team twee dagen om minstens 125 km in totaal te lopen. Dit moest individueel gebeuren en getrackt worden met een app zoals Strava of Runkeeper.  De locatie kon iedere renner natuurlijk zelf bepalen. Ons team heeft gerend in Nijmegen, Eindhoven, Waalre, Tilburg, Amersfoort, Arnhem, Lieshout en nog drie onbekende locaties die ik afgaand op de screenshot van de Strava-kaart niet kon ontcijferen.

De Online Bata was vooral een individuele ervaring, maar toch was er één ding dat ons allen verbond: regen! Joost stuurde een filmpje van keiharde hagel in zijn tuin. Renée titelde haar run “Een regenachtige 2,5 km #onlinebatavierenrace2020”. Michelle noemde de run “Bata in de regen”. Jasmijn gaf haar run de ondertitel “Alles zat tegen xD Buienradar lied to meeee” met een bijgaande foto waarin ze compleet doorweekt en verslagen te zien was. Bram had het wat beter uitgezocht, hij titelde zijn run “Na regen komt goede Bata condities”.

Ikzelf had ook op Buienradar gekeken en besloot precies in een opklaring tussen regenbuien te gaan rennen. Vol goede moed begon ik aan mijn mooie rondje vanaf de High Tech Campus naar Waalre en terug, dat door bossen, over heide, door weilanden, langs meertjes, en door parken ging. Ik was net ongeveer 2 kilometer onderweg, toen het opeens keihard begon te regenen! Damn it, Buienradar! Nu moeten jullie weten dat ik mijn mobiel in mijn hand had om mijn run te tracken. Mijn mobiel is ongeveer 5 jaar oud en niet waterdicht. Daar ging ik dan, zo hard mogelijk renned terwijl ik ondertussen mijn mobiel droog probeerde te houden onder mijn shirt. Het zag er vast erg professioneel uit. 

Thuis aangekomen vertelde Strava me dat ik mijn slechtste Bata-tijd aller tijden had gerend. Gelukkig kon ik nog kiezen tussen elapsed time en moving time, maar ook dit kon de motivatiedip door het gebrek aan echt publiek en echte tegenstanders niet compenseren. (Oké, misschien kwam de langzamere tijd ook wel door minder trainen haha)

Wij zijn echter niet het enige team die een bijzondere Bata hebben beleefd. Kijk naar het KU Leuven Ultra Running Team, dat 130 km heeft afgelegd met slechts 2 teamleden en nog steeds sneller heeft gerend dan ons team. Een lid van het team Dimensie heeft 40 km gewandeld in plaats van hardgelopen. Althans, dat is ons vermoeden. Een lid van het team Het Zinkstuk heeft 11 uur en 22 minuten gedaan over het afleggen van 3,3 km. Zou hij zijn tracker aan hebben gezet terwijl hij wat in huis rondliep? Of heeft hij deze afstand misschien op handen en knieën afgelegd, terwijl hij elke meter de grond kuste? We zullen het nooit weten.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de gemiddelde snelheid als team. Wij eindigden op plek 106 van de 169. De twee andere SAC’s die nog meededen, TSAC en Ibex, eindigden hoger dan ons. Maar aangezien dit geen normale Batavierenrace was... zouden we de SAC bokaal (jaja, vorig jaar waren we het snelste SAC-team) toch een tweede jaar mogen houden? Anyway, we kijken allemaal erg uit naar volgend jaar, als er weer een normale Batavierenrace gerend kan worden!

Card image cap 01 Jun

De Corona Cup

Met alle klim- en sociale activiteiten die in maart tot stilstand kwamen, bedacht de AC een aantal suboptimale manieren om tijd door te brengen. Uiteraard wilde ik meteen deel uitmaken van deze belachelijke thuiswedstrijd. Het doel was eenvoudig: challenges uitvoeren en er punten voor krijgen. Ik besloot om snel te beginnen en een biertje te drinken terwijl ik in de klassieke, zeer nuttige bathang hing. Het was op dat moment dat ik me realiseerde dat het slikken terwijl ik ondersteboven hing een stuk moeilijker was dan verwacht.

Net toen ik de leiding had genomen verscheen er een nieuwe uitdager uit het niets. Jasmijn, een vrij nieuw ESAC-lid had haar camera gepakt, TikTok geïnstalleerd, één van mijn compagnons (Timothy) verleid en was klaar om de voorsprong te nemen. Door het creëren van liedjes, het eten van verknalde pindakaasbroodjes en het tillen van konijntjes werd de scorekloof tussen ons tweeën steeds kleiner. Er verscheen ook een wilde Famke en Michelle en terwijl ze er bij de start onschuldig uitzagen, bleek toch het tegenovergestelde waar te zijn. Na het sensueel handenwassen van ASMR Famke en hardcore koprollen van Michelle zetten ze zichzelf ook op het scorebord. Op dat moment moest ik nog gekker gaan om mijn voorsprong te behouden en besloot ik 12 cm haar af te knippen. Ik ging zelfs een stukje rennen om voorop te blijven lopen in de race.

De laatste dag naderde en Jasmijn had me de dag ervoor ingehaald met 10 TikTok Dansjes en nog veel meer. Ik had echter nog steeds een solide tweede plaats en maakte me helemaal geen zorgen over de andere deelnemers die meer dan 20 punten achterstand hadden. Na een heerlijk diner met mijn huisgenoten en wat verkoeling achteraf besloot ik mijn 400 gemiste berichten te checken en ontdekte dat de wereld gek geworden was zonder dat ik het in de gaten had. Jasmijn, Famke, Timothy en Michelle hadden allemaal de magische 100 punten grens overschreden door de AC om te kopen met whisky en toiletpapier.

Nadat alle stof was neergedaald was Jasmijn de duidelijke winnaar met maar liefst 123 punten en werd zij de trotse eigenaar van de 2020 Corona Cup en de chique nieuwe ESAC sokken. Michelle kreeg een aantal mooie Spaanse bieren en Timothy sloeg de jackpot met de limited edition ESAC toiletpapier.

Na het lezen van dit alles heb je misschien nog veel vragen die ik hier niet kan beantwoorden. Er is echter een prachtige compilatievideo gemaakt door de enige echte Jasmijn die al uw vragen zal beantwoorden. 


24 May

ESAC Basiskamp Idee (EBI) 2020 cancelled

Bij deze moeten wij jullie helaas slecht nieuws vertellen. Op aanraden van het NSAC heeft het ESAC bestuur in overleg met Alpcie besloten om dit jaar geen EBI te houden. Hierin volgen wij het voorbeeld van de NSAC. De voornamelijk reden hiervoor is dat de toekomst nog te onzeker is. Als een vereniging willen we dus ook voorkomen dat mensen in hele grote groepen bijeen komen. Daarom willen we dit ook niet stimuleren in de vorm van een gereserveerde camping voor alle ESAC-ers. Samen moeten we voorkomen dat het virus nog een keer uit zou kunnen breken; dit betekent dan ook geen grote groepsvormingen.