Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 13 Jan

De online commissie avond

Vrijdag 20 november was de commissieborrel van ESAC! Hier is het verhaal van een mooie avond vol inspiratie en bier:

Het begon allemaal om 20:30. Na wat moeite met verbinden op Discord kregen we een klein intropraatje door Tijn. Hierin legde hij allemaal uit wat er te gebeuren stond! Dat ga ik hier niet zeggen want anders wordt spanning van het verhaal verpest.

Na het intro praatje kwamen in groepjes vertegenwoordigers van de commissies langs. Ze gaven een korte uitleg van de commissie, maakten een praatje onder het genot van een hoppige versnapering en in dat proces gaven ze ook wat hints vrij…

Dat was namelijk voor het volgende onderdeel! De ESAC commissie pubquiz! Met enerverende vragen zoals “waar staat de EPLAKKA voor?” werd het geheugen van de deelnemers getest. Het was een titanenstrijd tussen 3 teams. Mijn team heette de Fontainebros, maar mijn geheugen is niet goed genoeg om de namen van de andere teams te onthouden. Na 2 zenuwslopende rondes gevolgd op het puntje van mijn stoel en ook van mijn (GRATIS!) flesje bier kwam … (zijn naam weet ik nog steeds niet) terug met de einduitslagen.

Wij werden derde, dus ook laatste. Jammer natuurlijk, maar het ging mij niet om de winst, maar om de reis ernaartoe. En O wat was die reis gaaf. Ik weet nu heel goed dat er een commissie uit oud-bestuursleden bestaat die het bestuur bekritiseert en dat de jongste commissie de ECO de jongste commissie is. Ongeëvenaarde kennis die mij ongetwijfeld gaat helpen met zorgen voor wereldvrede.

Alle grappen terzijde, het was echt heel leuk! En ik vind het super fijn om op zo’n relaxte en leuke manier de commissies te leren kennen. Ik weet nu echt een heel stuk beter wat ik moet verwachten bij commissies, en ik moet zeggen dat ik er best wel in ben geïnteresseerd om mee te doen aan een, als het mijn agenda zou schikken. Echt tof! Voor herhaling vatbaar.

Card image cap 08 Oct

De barbecue!

In september was het weer zover. Het nieuwe collegejaar was weer begonnen en hoewel het allemaal een beetje anders verliep als normaal, had de AC zich toch voorgenomen om er het beste van te maken. Helaas was het al een paar weken niet meer zo lekker weer, dus veel buitenactiviteiten vielen er niet meer te plannen. De zomer was toch echt voorbij, leek het. Tot plots, in de week van 14 september, het weer omsloeg en de zomerse temperaturen voor een korte tijd weer langs kwamen. Nog geen paar dagen was het goede nieuws bekend en de AC zal er bovenop. Al snel kwam het geniale idee naar voren om toch nog een barbecue te organiseren. Dit was ideaal, want niet veel langer geleden had Elise haar huis hiervoor beschikbaar gesteld. Helemaal in het verre Nuenen, lag een groot huis met een grote tuin en jawel, een zwembad. De AC aarzelde niet en organiseerde een last-minute barbecue op deze geweldige locatie op woensdag 16 september. “Bring your own food and drinks, wij zorgen wel voor de barbecues en het stokbrood”, luidde het in de groepsapp. Ondanks dat het een last minute activiteit was, was er veel animo voor en kwamen er maar liefst 25 mensen langs, wat het maximum was voor de grote tuin om 1,5 meter afstand te kunnen houden. 

De avond verliep goed. Iedereen nam zijn favoriete drankje en barbecuehapje mee en hier en daar ook zijn zwemspullen. Er was niet voor niets een zwembad! Om 18:00 kwam iedereen langzaam binnendruppelen en het feestmaaltijd (op 1,5 meter afstand!) kon beginnen. Er werd lekker gekletst, gegeten, gedronken en gelachen. Van het zwembad werd ook goed gebruik gemaakt, maar natuurlijk nog steeds met de maatregelen goed in ons achterhoofd. Hier en daar moest het AC nog politieagentje spelen, maar de avond verliep goed. Als kers op de taart werd er nog een volleybaltoernooi gehouden! Rond een uur of 12 had iedereen zijn buikjes goed volgegeten en ging iedereen rustig naar huis. 

Al om al, ondanks alle omstandigheden, hebben we er nog een geslaagde avond van gemaakt!


Card image cap 16 Jun

De 1e Online Batavierenrace (en hopelijk de enige)

Al voor het 48e jaar op rij zou op 1 en 2 mei 2020 de Batavierenrace gelopen worden. Het NijESAC team was nog onvermoedend aan het trainen, toen Mark R. in een rommelige persconferentie aankondigde dat alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 juni werden afgelast wegens het wereld-veranderende virus: Het corona-virus.

Dus ook de Batavierenrace werd afgelast. Gelukkig had de organisatie daar iets op bedacht: de 1e Online Batavierenrace. In plaats van 175 km in minder dan 24 uur, hadden we nu als team twee dagen om minstens 125 km in totaal te lopen. Dit moest individueel gebeuren en getrackt worden met een app zoals Strava of Runkeeper.  De locatie kon iedere renner natuurlijk zelf bepalen. Ons team heeft gerend in Nijmegen, Eindhoven, Waalre, Tilburg, Amersfoort, Arnhem, Lieshout en nog drie onbekende locaties die ik afgaand op de screenshot van de Strava-kaart niet kon ontcijferen.

De Online Bata was vooral een individuele ervaring, maar toch was er één ding dat ons allen verbond: regen! Joost stuurde een filmpje van keiharde hagel in zijn tuin. Renée titelde haar run “Een regenachtige 2,5 km #onlinebatavierenrace2020”. Michelle noemde de run “Bata in de regen”. Jasmijn gaf haar run de ondertitel “Alles zat tegen xD Buienradar lied to meeee” met een bijgaande foto waarin ze compleet doorweekt en verslagen te zien was. Bram had het wat beter uitgezocht, hij titelde zijn run “Na regen komt goede Bata condities”.

Ikzelf had ook op Buienradar gekeken en besloot precies in een opklaring tussen regenbuien te gaan rennen. Vol goede moed begon ik aan mijn mooie rondje vanaf de High Tech Campus naar Waalre en terug, dat door bossen, over heide, door weilanden, langs meertjes, en door parken ging. Ik was net ongeveer 2 kilometer onderweg, toen het opeens keihard begon te regenen! Damn it, Buienradar! Nu moeten jullie weten dat ik mijn mobiel in mijn hand had om mijn run te tracken. Mijn mobiel is ongeveer 5 jaar oud en niet waterdicht. Daar ging ik dan, zo hard mogelijk renned terwijl ik ondertussen mijn mobiel droog probeerde te houden onder mijn shirt. Het zag er vast erg professioneel uit. 

Thuis aangekomen vertelde Strava me dat ik mijn slechtste Bata-tijd aller tijden had gerend. Gelukkig kon ik nog kiezen tussen elapsed time en moving time, maar ook dit kon de motivatiedip door het gebrek aan echt publiek en echte tegenstanders niet compenseren. (Oké, misschien kwam de langzamere tijd ook wel door minder trainen haha)

Wij zijn echter niet het enige team die een bijzondere Bata hebben beleefd. Kijk naar het KU Leuven Ultra Running Team, dat 130 km heeft afgelegd met slechts 2 teamleden en nog steeds sneller heeft gerend dan ons team. Een lid van het team Dimensie heeft 40 km gewandeld in plaats van hardgelopen. Althans, dat is ons vermoeden. Een lid van het team Het Zinkstuk heeft 11 uur en 22 minuten gedaan over het afleggen van 3,3 km. Zou hij zijn tracker aan hebben gezet terwijl hij wat in huis rondliep? Of heeft hij deze afstand misschien op handen en knieën afgelegd, terwijl hij elke meter de grond kuste? We zullen het nooit weten.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de gemiddelde snelheid als team. Wij eindigden op plek 106 van de 169. De twee andere SAC’s die nog meededen, TSAC en Ibex, eindigden hoger dan ons. Maar aangezien dit geen normale Batavierenrace was... zouden we de SAC bokaal (jaja, vorig jaar waren we het snelste SAC-team) toch een tweede jaar mogen houden? Anyway, we kijken allemaal erg uit naar volgend jaar, als er weer een normale Batavierenrace gerend kan worden!