Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 06 Oct

Introboulder weekend Avalonia

Afgelopen weekend, 28 en 29 september, begon het eerste introweekend van de ESAC al op de vroege ochtend. Met een wekker die afging om 6 uur begonnen de verse, nieuwe leden van de Eindhovense klimvereniging aan hun dag vol avontuur. Toen om half 8 iedereen, nou bijna iedereen dan, gearriveerd was bij het ESSC begon het inpakken van de auto’s. Het paste allemaal gelukkig, maar lekker krap was het wel om te zitten naast een crashmat met twee tassen en een taart op schoot. Rond een uur of 10 waren we op de bestemming aangekomen in Avalonia in Duitsland. Beladen met alle noodzakelijke spullen liepen we het klimgebied binnen. Toen we aankwamen bij de eerste rotspartij stonden we al zowat te springen om te mogen beginnen. Na nog geen uur klimmen waren de eerste onderarmen al verzuurd, maar we bleven stug doorgaan. De rotspartijen waren uitdagend, maar iedereen heeft toch zo zijn eigen overwinningen binnengesleept. De routes qua moeilijkheid liepen uiteen van ‘goed te doen’ naar ‘ik ga het niet eens proberen’. Het hoogtepunt van zaterdag was het ontmoeten van de enige echte Daniel Pohl, de oprichter van het klimgebied. 

Rond een uur of 5 vertrokken we naar de camping na een intensieve dag boulderen. De tenten werden in de regen opgezet terwijl de rest aan het avondeten begon. Toen alles klaar was hebben we gezellig met zijn allen gegeten van de overheerlijke pasta (helaas wel zonder zout, maar gelukkig hadden we genoeg zoute pinda’s). De avond werd ingeluid en aangezien het nog steeds niet echt lekker weer was verdwenen een hoop de grote tipi in. Na wat geklets en leuke spelletjes, kregen we opeens een leuk idee. Niet veel verderop stond namelijk een partytent met gezellige, feestvierende, Duitse camping-gangers. We konden het natuurlijk niet laten om daar even een bezoekje te brengen. Rond een uur of 12 sloten we de avond met een paar mensen af na een leuk feestje gevierd te hebben op de camping. 

De volgende ochtend begon alweer vroeg en gelukkig droog met een heerlijk eitje als ontbijt. We braken de tenten weer af en vertrokken gauw terug naar het klimgebied voor dag twee. Het weer zat ons mee, aangezien er de dag ervoor nog regen was voorspelt. Deze zou ons zeker nog verwelkomen, maar gelukkig later op de dag dan gepland. We bezochten een ander deel van het gebied dan de dag ervoor en begonnen weer met boulderen. Natuurlijk ging het wel iets minder gemakkelijk dan zaterdag, aangezien er al wat spierpijn bij kwam kijken. Rond een uur of 2 begon het helaas toch te regenen, maar als geluk bij ongeluk waren we zojuist aan het klimmen bij een grot. De rest van de middag hebben we ons vermaakt door met z’n allen te schuilen in de grot en spelletjes te spelen. Toen het laat genoeg was vertrokken we naar de pizzeria waar we onze laatste avondmaal zouden eten. Rond een uur of 8 waren we weer terug bij het SSC in Eindhoven na een geweldig, intensief en gezellig weekend!  

Card image cap 11 Jun

EPlaKKa 2019

Zondag 26 mei was het dan eindelijk zover, DE grote sportklim wedstrijd van het jaar: EPlaKKa.

Sommigen trainen er jaren voor en proberen in topvorm te zijn, andere fietsen van tevoren 60km (Emile) om uitgeput aan de wedstrijd te beginnen. Maar op het Eplakka maakt dat niet uit, zolang het maar een leuke en gezellig wedstrijd is.
De kwalificatie ronde bestond dit jaar uit 10 routes, tussen de 5b en 7a. Twee routes gebruikten hetzelfde touw, wat voor enige file vorming en wat klamme handjes tegen het eind van de kwalificatie ronde zorgde. Tijdens de kwalificatie leek het er eventjes op dat  er een dame boven aan stond en ontstond er wat discussie of er misschien wat gerommeld moest worden in de invulling van mannen en vrouwen finale. Uiteindelijk nadat iedereen zijn scores had ingevuld stonden er 4 heren boven aan, waardoor de finale indeling zoals gebruikelijk kon zijn. Na een goed verzorgde maaltijd stonden alle finalisten klaar om te laten zien hoe ver ze konden komen in de finale routes.

Voor de beginners finale was een leuke 6b route gebouwd die de deelnemers moesten top rope klimmen. Helaas vielen Noortje Donkervoet en Laurens Nauta net buiten de prijzen. Leander van Eekelen en Robin Kwant werden tweede en derde met als duidelijke winnaar Martijn Barella.

Bij de dames stonden Sanne Maas, Isabelle Franklin, Famke Boschman en Mirte verdaasdonk(in deze volgorde) in de finale. De finale route was een 7a+ en moest worden voor geklommen. De ranking uit de kwalificatie heeft geen stand gehouden. Isabelle had Sanne namelijk van haar eerste plek gestoten en werd daarmee de winnares bij de dames. Sanne werd tweede, Famke derde en Mirte bleef net naast het podium.

Tijdens de kwalificatie viel een van de favorieten bij de heren, Bram van Kasteren, helaas al uit met een blessure. Paul Flintrop was als eerste gekwalificeerd, gevolgd door Erik Verhoeven en Nourdin kaai op een gedeelde tweede plek, met Wouter Bles als hekken sluiter. De finale route was een 7b+ die bij voorbaat voor wat (onterechte) angstige gezichten bij de deelnemers zorgde. Wouter moest het doen met een vierde plek en Erik claimde het onderste trapje van het podium. Voor de eerste plek was het een spannende strijd tussen Paul en Nourdin, uiteindelijk vlogen ze zelfs op exact dezelfde greep uit de route. Toch mocht Paul zich vanwege zijn betere kwalificatie routes trotse eigenaar van de bak noemen.

Al met al een geslaagde dag met een spannende maar gezellige competitie! 

Namens de EPlaKKa commissie willen we alle klimmers en hulp bedanken voor deze geslaagde dag! 

Daarnaast zouden we klimwinkel willen bedanken voor het sponsoren van de hoofdprijzen en Neoliet voor het ter beschikking stellen van de hal.

Card image cap 06 Jun

Batavierenrace

De legendarische batavierenrace van 2019, wat zal ik zeggen, je had erbij moeten zijn. Er werd gestreden, geleden, gehuild en gelachen. Allemaal uiteindelijk voor de mooie SAC bokaal die jaarlijks wordt uitgereikt op de TSAC BBQ na de race aan het snelste SAC team.

Maar laten we beginnen bij het begin…

Nadat wij vorig jaar de batavierenrace hadden gelopen met maar 12 mensen besloten we het dit jaar anders aan te gaan pakken. Waar wij vorig jaar als doel hadden om niet gediskwalificeerd te worden en daardoor mensen 3 etappes moesten lopen, gingen wij dit jaar voor de winst! De NijSAC wilde graag samen met ons rennen en wij schreven ons dan ook samen in als team de NijESAC. Na meerdere skype vergaderingen was het 10-11 mei eindelijk zo ver. Na een knus diner op de kamer van Maarten (NijSAC) en het regelen van een paar kleine dingen konden we van start.

En wat gingen we hard, toen de middag ploeg wakker werd, had de nachtploeg al fraaie tijden neergezet en was de ochtendploeg nog druk bezig. In de auto richting het wisselpunt werden wij pas echt fanatiek. De tijden die al neergezet waren waren prachtig, de lat lag al hoog. Met een busje van wisselpunt naar wisselpunt terwijl klimmers de longen uit hun lijf rennen. Klikt misschien niet heel bijzonder, maar wel als het zo hard gaat! Met een gemiddelde van meer dan 12 km per uur en mooie uitschieters van onder anderen Joris, Bram, Josien en Tom bewezen wij dat klimmers ook best een beetje kunnen rennen. Wij zijn helemaal klaar voor het alpen seizoen!

Nadat iedereen weer een beetje bijgekomen was was het tijd voor de jaarlijkse BBQ van de TSAC met de legendarische braspartij. Waar vorig jaar iemand zijn enkel brak en het jaar ervoor de politie gebeld was werd de vlag dit jaar al vrij snel weggegeven. Bij de prijsuitreiking bleek gelukkig de IBEX afwezig (wat moet je anders zonder klimhal) waardoor wij uiteindelijk het snelste SAC team waren en de bokaal mee mochten nemen. Hierna was het tijd voor het grootste studentenfeest van de benelux waar het voor onze uitgeputte lichamen goedkoop dronken worden was na deze sportieve prestatie.

De NijSAC heeft momenteel nog de trofee, deze krijgen wij na de wALV weer terug. Ben jij er volgend jaar ook bij om de trofee te verdedigen? Dit kan je doen met 25 mensen maar misschien volgend jaar ook met 6!


De uitslagen: https://www.batavierenrace.nl/47/deelnemer/uitslagen.html