Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 07 Apr

EBOC

Woensdag 13 Maart was de EBOC Finale (EBOC staat voor ESAC Boulder Competitie). Deze werd gehouden in de boulderhal van het SSC. Voor mij was dit concept nieuw aangezien ik nog niet zo lang lid ben van de ESAC. 3 Weken voor de finale was de EBOC zelf waarbij elk ESAC lid de speciaal gemaakte boulderroutes kon klimmen en deze kon afvinken; degenen met de meeste geklommen routes, mochten naar de finale waar ze streden om de titel van beste boulderaar van de ESAC.

Ik kreeg de activiteit mee vanuit de boulderwandcommissie waar ik sinds kort lid van ben. Omdat ik echter niet kon helpen met het opbouwen, mocht ik wel mee doen met de competitie. Ik ben uiteindelijk 8e geworden in de selectie en mocht dus helaas niet door naar de finale. Echter kreeg ik 's middags een bericht van Isabelle dat de nummer 4 niet kon komen en dat ik deze plek in kon nemen. Aangenaam verrast besloot ik mee te doen met mijn eerste Boulder finale.

De finale was onderverdeeld in 3 competities; de vrouwenklasse, beginnersklasse en de gevorderden mannen klasse. Ik deed mee met de gevorderdenklasse omdat ik net wat langer klim dan één jaar. De competitie was zwaar en sommige boulderaars klommen al veel langer dan ik. Na bij de eerste twee routes het begin niet te hebben gehaald begon ik de moed al op te geven. Bij de laatste route stapte ik echter goed in en deze heb ik geflashed (in één keer gehaald). Hierdoor werd ik uiteindelijk 2e in deze competitie. Zelf schrijf ik dit ook wel toe aan geluk aangezien ik nog niet al te lang klim en de 3e op het podium naar mijn weten wel een beter klimmer is. Ook zijn er veel goede klimmers bij de ESAC die niet actief mee hebben gedaan. Toch was ik blij met het speciaal biertje dat ik gewonnen heb.

Ik vond het al met al een leuke activiteit en was blij te zien dat er veel mensen genoten hebben van een leuke competitie met spannende Boulders. Ik wil graag iedereen bedanken die heeft geholpen met het opbouwen en organiseren en iedereen die zijn best heeft gedaan in de competitie, voor een leuke wedstrijd!

Card image cap 27 Mar

WEBI: Een stukje uit het tochtenboek

Hoewel ik zelf niet mee ben gegaan op WEBI heb ik ontzettend genoten van de stukjes in het tochtenboek. Hieronder zo'n verhaal. (mijn excuses voor eventuele fouten, het was niet overal even leesbaar :) )

Tête de Longet, AKA the adventures of Jandeman

Marijke, Job, Jan, Joep, Timothy

Nadat we in de auto lekker geshpongled hebben, komen we aan op de parkeerplaats. We werden getrakteerd op een afdaling op het begin, tot grote schrik van Timothy die al z'n vellen opgeplakt had. Na een rustig stijgend vervolg over een langlaufpad (verboden voor wandelaars, betaald voor langlaufers en GRATIS voor toerders) liepen we vlug een hoogtemeter of 1 - 200 om definitief boven de bomen uit te komen. Wat volgde was 1000 hoogtemeters aan prachtig glooiend berglandschap. Met prachtig glooiend bedoel ik een oneindig lange terraintrap, met bovenaan deze stortput een venijnige Franzoos die met dodelijke intenties een steen naar onze Job gooide, die hij maar op het nippertje wist te ontduiken. Afsluitend kwamen we na een steile eindklim op de col uit, van waar we met gevaar voor eigen leven richting de bergtop traverseerde. Hier speelde Joep ons een smetteloze Pirates of the Caribean Cover op zijn Ukelele (die perfect ontstemt was door Peter v G de nacht te voren). Klaar voor de afdaling stonden de skiers op de vel op Job de splitboarder te wachten voor 10 minuten. In de wind. In de kou. Hierna begonnen wij aan de 3.1 afdaling waar Marijke de val-primeur had. Kort daarna gevolgd door Joep die het gelukt is na een 180 achterstevoren in de sneeuw vast te komen. Maar ik vergeet iemand. De naamgever van dit verhaal. De held, if you wil. Jandeman. Zijn debuut kwam op de bedriegelijke helling, het addertje onder de poeder. Deze helling leek ons poeder te bieden, maar had kneiterharde versporing eronder. Hierdoor werd elke groepsgenoot geveld. Niemand ontkwam. Maar toen kwam Jandeman. Onverschrokken door zijn tig vallen kwam hij met een nieuwe tactiek: niet meer vallen. Nooit meer vallen. Alléén gáán. Een gracieuze zwaan en tegelijk een stier. Zwaaiende skistokken, achterover gebogen lichaam, ongeremd projectiel. Maar mentaal in controle. Ziet het er als outsider onstabiel uit? Dan maakt Jandeman gewoon nog een bocht. Gaat hij misschien te snel? Remmen lukt hem wel. Bij een traverse schiet Jan al flapperend naar zijn nieuwe beoogde locatie. In dit proces onthoofd hij meedogenloos een schattig boompje. De top vliegt door de lucht, maar nog voordat zijn door ski-kanten geknipte dennentakken op de grond terechtkomen heeft Jandeman al zijn skilijn afgemaakt.

Dit gaat zo door tot de laatste etappe, waar Marijke, Job en Joep dezelfde route terug volgen die wij heen hebben gelopen. Echter, Jandeman, onverschrokken en stoutmoedig schiet linksom de bomen in. Geïnspireerd door zijn traverse volg ik hem. Hij raakt zijn ski kwijt, maar na het vinden hiervan besluit hij zijn verloren tijd in te halen door bochteloos af te dalen. Af en toe stopt hij m.b.v. bomen een waarachtig innovatieve techniek. Met tranen in mijn ogen door zijn grootheid (en het lachen) komen we aan bij de rest van onze troep, waarna we terug naar de auto vellen. Hoe komt hij aan zijn kracht? Zijn intelligentie? Zijn mentale shild? Zijn het de "smileygummies" van Timothy? (mij dus) of is hij hiermee geboren? We kunnen er alles over speculeren maar 1 ding is zeker. Hij leeft tijdens ons tijdperk. Hier en nu. Jandeman.

Card image cap 22 Mar

Nieuw ESAC bestuur!

De maand maart is weer aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor een bestuurswissel. Na het toffe jaarverslag van Jacco konden de kandidaat besturen zich ter verkiezing stellen. Eerst was het forum genootschap. Met een goed voorbereidde presentatie ging dit bestuur ter woord. Nu moet ik zeggen dat dit kandidaatsbestuur echt wel goede ideeën had. Want wie wil nou niet een ESAC hut in de alpen? Toch raakte dit bestuur de lat niet met hun ideeën, die hoog gelegd is door het 42e.

Hierna was ons kandidaat bestuur "Because it's there" aan de beurt. We begonnen met het voorleggen van onze persoonlijke doelen. Nadat het duidelijk was dat sportkaartnummers toch best belangrijk zijn voor de penningmeester konden we weer snel verder met het presenteren van onze beleidspunten.

Toen was het tijd om te wisselen. Met veel enthousiasme sloeg Jacco met zijn terug gekregen hamer zijn bestuursleden uit. Waarna Bjarne een deal moest sluiten om de hamer van Femke terug te krijgen, een adje bier zag de nieuwe voorzitter wel zitten. Na deze heftige onderhandelingen sloeg Bjarne de rest van het bestuur in. Het 43ste bestuur is geïnstalleerd!

Na een wissel is het gebruikelijk voor beide besturen een cadeaus uit te wisselen. Het 42e stond met spanning te wachten toen er twee shoppers op tafel verschenen. Na wat gebrabbel van de nieuwe secretaris werden de "High Hopes" toiletbrillen overhandigd aan het 42e waarmee ze de aankomende jaren nog genoeg high hopes kunnen hebben.

Natuurlijk had het 42e ook leuke cadeaus voor het nieuwe bestuur. Het vreemdste assortiment aan spullen werd uit de tas getrokken. Een slacentrifuge voor Emile om duurzame salades te maken tijdens weekenden, een high end labeler voor Isabelle om haar materiaal aankopen te labelen, een wandelstok voor Bartho, tegeltjes met geld spreuken voor Thijs, een voorzittersstoel voor Bjarne die iets aan de kleine kant is en als laatste een mammoet helm voor mij waarmee ik hopelijk genoeg bescherming heb wanneer ik weer ga longboarden.

Wij als 43ste bestuur hebben kei veel zin in dit jaar en hopen hard te kunnen alpineren, klimmen, boulderen en niet te vergeten te wandelen ;)

namens het 43ste bestuur,

Indie Peeters