Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 17 Dec

Familiedag

Het was zaterdag 30 november. De dag waarop alle esacers eindelijk een excuus hadden om hun familie de klimwand op te hijsen!

Onze verhalen over hoge hoogtes en ‘sketchy’ pasjes kon aan onze angstige moeders eindelijk in het echt uitgelegd worden. Stoere uitspraken van vaders zoals ‘dat zou ik ook wel kunnen’ of ‘zo moeilijk ziet dat er toch niet uit’ konden nu weerlegt worden. Broertjes en zusjes die het hele concept van ‘voor je lol blauwe plekken verzamelen’ maar ver gezocht vonden konden hier eindelijk begrip voor krijgen! Het was een dag vol verwachtingen en anticipatie.

Van 16:00-20:00 was Neoliet Noord gevuld met een wat minder standaard klimniveau-verhouding. Klimmers in 4tjes werden volop aangemoedigd om vervolgens vol trots weer naar beneden te komen. Glunderende ouders stonden vol enthousiasme met elkaar te praten over hoe hoog ze wel niet waren gekomen. Zelfs familieleden die vooraf aangaven door hoogtevrees niet verder dan een metertje of 3 te durven, kwamen soms tot bovenaan. Verbaasd door hun eigen kunnen zagen ze toch in hoe leuk deze sport eigenlijk was.

Nadat alle familieleden verschillende routes beklommen hadden kregen de esacers toch jeukende vingers. Even laten zien hoe het echt moet, dat kan wel even. Ambitieus werden moeilijke routes uitgeklommen terwijl bewonderende familieleden  met kramp in de nek naar boven keken.

Maar lang toekijken zat er niet in, de speed muur was gespot! Tijd voor onderlinge competitie. Wie komt hier het snelste boven? De hoogtevrees werd opzij gegooid en de timer werd aangezet.

Toen iedereen was uitgeklauterd vulde Neoliet met de geur van pizza! Tijd om gezamenlijk te eten en wat na te kletsen. Hoelang klimt jouw kind al bij de esac? Krijg jij ook altijd van de gevaarlijke verhalen te horen? Het is toch moeilijker en leuker dan ik dacht!

En met veel uitspraken van familieleden dat ze dit nog een keer zouden willen doen werd deze mooie activiteit tot een eind gebracht.

Card image cap 13 Dec

De ECO (*insert dramatische muziek)

Daar is ie dan, de langverwachte en gevreesde ECO, de commissie die zich gaat bezig houden met de duurzaamheid binnen de ESAC. Jullie hebben in de afgelopen nieuwsbrief misschien al een tip voorbij zien komen van ons. Door een aantal mensen werden we ook al de duurzaamheidscommissie genoemd, maar dat vonden we een te hoog geiten-wollen-sokken-gehalte hebben en een beetje een lange naam. Dus zodoende werden we de ECO. Wij gaan ons bezighouden met hoe ESAC duurzamer kan worden. Dat houdt in dat we bewustwording willen creëren, informatie willen geven, op zoek gaan naar verbeterpunten en die oppakken en dat allemaal op een toffe manier. Het moet namelijk wel leuk blijven! Wij als klimmers houden van de natuur en gaan er graag in op pad. Wanneer de zon schijnt is er altijd wel een ESAC’er ergens aan een muur of op een berg te vinden. Maar het is natuurlijk wel een kwestie van geven en nemen en daarom vinden we het ook zo tof dat er nu een commissie is die zich bezig gaat houden met het geven. 

Iedereen weet ondertussen wel dat duurzaamheid en bewuster leven een hot topic is en ook in de media zie je dat terug en terecht. Wij als mensen zijn goed in het maken van zooi en het is nou eenmaal zo dat het niet zo goed gaat met de aarde. De plastic soep in de oceaan, te veel CO2 uitstoot, dierenleed, vervuiling, klimaat dat extremer wordt en nog meer van dat soort leuks. 

Het is het tijd om daarmee aan de slag te gaan en goed nieuws: ESAC is al goed bezig! Bij weekendjes carpoolen we al zoveel mogelijk (dat dat ook komt omdat we skere studenten zijn, ssssht), we nemen ons eigen bord/beker/bestek mee naar barbecues en de laatste beleidsverandering; vegetarisch eten bij ESAC activiteiten! De ECO gaat hard werken om nog meer toffe dingen te bedenken om ons steentje bij te dragen zodat ook onze achter-achterklein kinderen nog kunnen genieten van de mooie natuur om ons heen.

Onze concrete doelen op een rijtje: 

·     Ieder ESAC lid, instructeur, en cursist, beschikt over kennis van duurzaamheid en de vertaling daarvan voor de bergsport.

·       Ieder ESAC lid kent de alternatieve (duurzame) handelingen die betrekking hebben op zijn/haar activiteit in de bergen.

·       Vereniging is duurzaam ingericht.

·  Leden worden gestimuleerd duurzame keuzes te maken, zowel op het gebied van bergsport als daar buiten

Groetjes, De ECO

P.S. Heb je 13 minuten en 56 seconden niks te doen momenteel? Check dan ook deze video van Zondag met lubach!

https://www.youtube.com/watch?v=RXRQNlxN5KY&list=PLZ5RJ8KfPjozacY0l9vIlQ5PokZ6R0A8m&index=12&t=0s

Card image cap 23 Nov

Introweekend 3: Landelies/Düsseldorf

Het was het weekend van 19 en 20 oktober en eindelijk was het zo ver… het introweekend naar Landelies. Nou ja, naar Landelies was het niet echt, moeder natuur besloot namelijk een hele grote middelvinger naar ons op te steken en liet het heerlijk regenen in Landelies. Vanwege dit weer was het helaas niet mogelijk om buiten te gaan klimmen en hoe graag ik jullie ook wil vermaken met verhalen over prachtige wanden en heerlijke overhang gaat dat dus niet. Gelukkig was alles goed geregeld en gingen we naar een prachtige klimhal in Duitsland. Hier kwam ik zelf natuurlijk weer veel te laat achter, na mij volledig gehaast te hebben om mijn veel te kleine auto vol te pakken met allerlei kampeerspullen, maar ik was gewoon blij dat we tenminste nog iets gingen doen.

Dus daar gingen we dan, ’s ochtends vroeg de auto in en lekker naar Düsseldorf reiden met onze brakke koppen van het introfeest de dag ervoor. Ik heb zelf natuurlijk veel zelfcontrole en voelde me absoluut super (niet dus), maar lekker 150 rijden in een overvolle auto op de Autobahn, in een auto met een topsnelheid van 160, maakte me wel weer lekker wakker. Eenmaal aangekomen in de hal moesten we kort laten zien dat we daadwerkelijk capabel waren en dat we konden klimmen en hierna konden we zelfstandig aan de slag. In de hal waren niet alleen ontzettend veel mooie klimroutes maar ook een prachtig boulderstuk en een speedwand. Na een paar uur zelfstandig te hebben geklommen hielden we nog een klein speedklim toernooitje, wat trouwens veel lastiger is dan hoe het eruit ziet, en gingen we nog kort boulderen en vervolgens weer richting Eindhoven.

Na aangekomen te zijn liepen we allemaal naar het verzamelpunt bij het SSC en gingen we aan de slag voor het eten. We aten een risotto die echt in een niet normaal grote pan werd bereid, maar lekker was het wel. Na flink lang gedaan te hebben over het koken en het eten ging iedereen wel weer zo’n beetje richting huis, dus ik stapte met mijn nog steeds brakke kop in de overvolle auto en reed naar huis. De auto is trouwens nog steeds niet uitgepakt, moet ik is gaan doen.