Header image

Welkom

Welkom bij de ESAC, dé studenten klim- en bergsportvereniging van Eindhoven. Op onze website vind je meer informatie over wat de ESAC te bieden heeft. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met het bestuur.

De Eindhovense Studenten Alpen Club houdt zich in de breedste zin bezig met de bergsport. Met veel plezier en gezelligheid genieten we van de hoogteverschillen in het landschap of in de hal. Hieronder is actuele informatie te vinden, informatie over lid worden of contact opnemen zijn elders op de website te vinden.

Laatste nieuws

Card image cap 23 Oct

Introweekend 2: Les awirs, hotton & Pepinister

Het weekend van 12 en 13 oktober was het zo ver. Eindelijk buiten klimmen! Maar hiervoor moesten we wel vroeg uit de veren. Maar om acht uur, niet helemaal stipt, waren we op weg.

De groep werd in tweeën gesplitst, een groep ging in Hotton klimmen en de andere groep ging in Les Awirs klimmen. Wij gingen naar Hotton en eenmaal daar aangekomen werd gelijk de zelfgebakken cake erbij gepakt en het klimpasje ingewijd. Nadat we genoten hadden van de cake en iedereen aanwezig was konden de gordels aan en de routes worden uitgezet. 

Het was wel even wennen om buiten te klimmen. Er zijn geen gekleurde grepen meer, waar je je aan vast kan houden. Je mag het allemaal lekker zelf uitzoeken. Maar als je dan eenmaal boven was dan had je ook wat, lekker zonnetje, mooi uitzicht en als je geluk had een grot. Als je minder geluk had zaten er bijen en lieveheersbeestjes. Heel veel lieveheersbeestjes.

Aan het einde van de middag begon het lichtelijk te regen. Gelukkig had iedereen al een hoop routes geklommen en begonnen we al honger te krijgen. Dus hoog tijd om naar het huisje te gaan. Dit was een grotere uitdaging dan gedacht. Door een minder strategische navigatie beslissing hadden we een tractor paadje genomen dat nogal stijl en hobbelig was. Maar uiteindelijk was dat het wel waard want we waren maar liefst 3 minuten sneller.

In het huisje was het een beetje proppen maar uiteindelijk had iedereen een slaapplek gevonden. Dus konden we hout gaan verzamelen voor het kampvuur en avondeten maken. Bij gebrek aan goede kookspullen bleek een honkbalknuppel ook een prima optie om mee te roeren. Na een super spicy maaltijd konden we  de rest van de avond met een biertje in de hand rond het kampvuur of in de hot tub zitten.

De laatste dag zijn we naar Pepinster geweest. Dat was wel ff anders want hier was het deels plaat klimmen, maar met genoeg pijnlijke tenen kwam je ook hier wel naar boven. Naast deze plaat was echt een super gave overhang route. Naast dat het echt ver buiten mijn niveau was, was het helaas ook afgesloten vanwege vallende rotsen. Ook heb ik al een keer multipitch kunnen proberen. Het was maar één stuk omhoog maar toch leuk om het een keer gedaan te hebben.

Aan het eind van de middag zijn we naar Verviers gereden waar we hebben kunnen genieten van een heerlijke pizza. En zo was het weekend alweer voorbij.


Card image cap 06 Oct

Introboulder weekend Avalonia

Afgelopen weekend, 28 en 29 september, begon het eerste introweekend van de ESAC al op de vroege ochtend. Met een wekker die afging om 6 uur begonnen de verse, nieuwe leden van de Eindhovense klimvereniging aan hun dag vol avontuur. Toen om half 8 iedereen, nou bijna iedereen dan, gearriveerd was bij het ESSC begon het inpakken van de auto’s. Het paste allemaal gelukkig, maar lekker krap was het wel om te zitten naast een crashmat met twee tassen en een taart op schoot. Rond een uur of 10 waren we op de bestemming aangekomen in Avalonia in Duitsland. Beladen met alle noodzakelijke spullen liepen we het klimgebied binnen. Toen we aankwamen bij de eerste rotspartij stonden we al zowat te springen om te mogen beginnen. Na nog geen uur klimmen waren de eerste onderarmen al verzuurd, maar we bleven stug doorgaan. De rotspartijen waren uitdagend, maar iedereen heeft toch zo zijn eigen overwinningen binnengesleept. De routes qua moeilijkheid liepen uiteen van ‘goed te doen’ naar ‘ik ga het niet eens proberen’. Het hoogtepunt van zaterdag was het ontmoeten van de enige echte Daniel Pohl, de oprichter van het klimgebied. 

Rond een uur of 5 vertrokken we naar de camping na een intensieve dag boulderen. De tenten werden in de regen opgezet terwijl de rest aan het avondeten begon. Toen alles klaar was hebben we gezellig met zijn allen gegeten van de overheerlijke pasta (helaas wel zonder zout, maar gelukkig hadden we genoeg zoute pinda’s). De avond werd ingeluid en aangezien het nog steeds niet echt lekker weer was verdwenen een hoop de grote tipi in. Na wat geklets en leuke spelletjes, kregen we opeens een leuk idee. Niet veel verderop stond namelijk een partytent met gezellige, feestvierende, Duitse camping-gangers. We konden het natuurlijk niet laten om daar even een bezoekje te brengen. Rond een uur of 12 sloten we de avond met een paar mensen af na een leuk feestje gevierd te hebben op de camping. 

De volgende ochtend begon alweer vroeg en gelukkig droog met een heerlijk eitje als ontbijt. We braken de tenten weer af en vertrokken gauw terug naar het klimgebied voor dag twee. Het weer zat ons mee, aangezien er de dag ervoor nog regen was voorspelt. Deze zou ons zeker nog verwelkomen, maar gelukkig later op de dag dan gepland. We bezochten een ander deel van het gebied dan de dag ervoor en begonnen weer met boulderen. Natuurlijk ging het wel iets minder gemakkelijk dan zaterdag, aangezien er al wat spierpijn bij kwam kijken. Rond een uur of 2 begon het helaas toch te regenen, maar als geluk bij ongeluk waren we zojuist aan het klimmen bij een grot. De rest van de middag hebben we ons vermaakt door met z’n allen te schuilen in de grot en spelletjes te spelen. Toen het laat genoeg was vertrokken we naar de pizzeria waar we onze laatste avondmaal zouden eten. Rond een uur of 8 waren we weer terug bij het SSC in Eindhoven na een geweldig, intensief en gezellig weekend!  

Card image cap 11 Jun

EPlaKKa 2019

Zondag 26 mei was het dan eindelijk zover, DE grote sportklim wedstrijd van het jaar: EPlaKKa.

Sommigen trainen er jaren voor en proberen in topvorm te zijn, andere fietsen van tevoren 60km (Emile) om uitgeput aan de wedstrijd te beginnen. Maar op het Eplakka maakt dat niet uit, zolang het maar een leuke en gezellig wedstrijd is.
De kwalificatie ronde bestond dit jaar uit 10 routes, tussen de 5b en 7a. Twee routes gebruikten hetzelfde touw, wat voor enige file vorming en wat klamme handjes tegen het eind van de kwalificatie ronde zorgde. Tijdens de kwalificatie leek het er eventjes op dat  er een dame boven aan stond en ontstond er wat discussie of er misschien wat gerommeld moest worden in de invulling van mannen en vrouwen finale. Uiteindelijk nadat iedereen zijn scores had ingevuld stonden er 4 heren boven aan, waardoor de finale indeling zoals gebruikelijk kon zijn. Na een goed verzorgde maaltijd stonden alle finalisten klaar om te laten zien hoe ver ze konden komen in de finale routes.

Voor de beginners finale was een leuke 6b route gebouwd die de deelnemers moesten top rope klimmen. Helaas vielen Noortje Donkervoet en Laurens Nauta net buiten de prijzen. Leander van Eekelen en Robin Kwant werden tweede en derde met als duidelijke winnaar Martijn Barella.

Bij de dames stonden Sanne Maas, Isabelle Franklin, Famke Boschman en Mirte verdaasdonk(in deze volgorde) in de finale. De finale route was een 7a+ en moest worden voor geklommen. De ranking uit de kwalificatie heeft geen stand gehouden. Isabelle had Sanne namelijk van haar eerste plek gestoten en werd daarmee de winnares bij de dames. Sanne werd tweede, Famke derde en Mirte bleef net naast het podium.

Tijdens de kwalificatie viel een van de favorieten bij de heren, Bram van Kasteren, helaas al uit met een blessure. Paul Flintrop was als eerste gekwalificeerd, gevolgd door Erik Verhoeven en Nourdin kaai op een gedeelde tweede plek, met Wouter Bles als hekken sluiter. De finale route was een 7b+ die bij voorbaat voor wat (onterechte) angstige gezichten bij de deelnemers zorgde. Wouter moest het doen met een vierde plek en Erik claimde het onderste trapje van het podium. Voor de eerste plek was het een spannende strijd tussen Paul en Nourdin, uiteindelijk vlogen ze zelfs op exact dezelfde greep uit de route. Toch mocht Paul zich vanwege zijn betere kwalificatie routes trotse eigenaar van de bak noemen.

Al met al een geslaagde dag met een spannende maar gezellige competitie! 

Namens de EPlaKKa commissie willen we alle klimmers en hulp bedanken voor deze geslaagde dag! 

Daarnaast zouden we klimwinkel willen bedanken voor het sponsoren van de hoofdprijzen en Neoliet voor het ter beschikking stellen van de hal.