Header image
Card image cap 16 Jun

De 1e Online Batavierenrace (en hopelijk de enige)

Al voor het 48e jaar op rij zou op 1 en 2 mei 2020 de Batavierenrace gelopen worden. Het NijESAC team was nog onvermoedend aan het trainen, toen Mark R. in een rommelige persconferentie aankondigde dat alle vergunningsplichtige evenementen tot 1 juni werden afgelast wegens het wereld-veranderende virus: Het corona-virus.

Dus ook de Batavierenrace werd afgelast. Gelukkig had de organisatie daar iets op bedacht: de 1e Online Batavierenrace. In plaats van 175 km in minder dan 24 uur, hadden we nu als team twee dagen om minstens 125 km in totaal te lopen. Dit moest individueel gebeuren en getrackt worden met een app zoals Strava of Runkeeper.  De locatie kon iedere renner natuurlijk zelf bepalen. Ons team heeft gerend in Nijmegen, Eindhoven, Waalre, Tilburg, Amersfoort, Arnhem, Lieshout en nog drie onbekende locaties die ik afgaand op de screenshot van de Strava-kaart niet kon ontcijferen.

De Online Bata was vooral een individuele ervaring, maar toch was er één ding dat ons allen verbond: regen! Joost stuurde een filmpje van keiharde hagel in zijn tuin. Renée titelde haar run “Een regenachtige 2,5 km #onlinebatavierenrace2020”. Michelle noemde de run “Bata in de regen”. Jasmijn gaf haar run de ondertitel “Alles zat tegen xD Buienradar lied to meeee” met een bijgaande foto waarin ze compleet doorweekt en verslagen te zien was. Bram had het wat beter uitgezocht, hij titelde zijn run “Na regen komt goede Bata condities”.

Ikzelf had ook op Buienradar gekeken en besloot precies in een opklaring tussen regenbuien te gaan rennen. Vol goede moed begon ik aan mijn mooie rondje vanaf de High Tech Campus naar Waalre en terug, dat door bossen, over heide, door weilanden, langs meertjes, en door parken ging. Ik was net ongeveer 2 kilometer onderweg, toen het opeens keihard begon te regenen! Damn it, Buienradar! Nu moeten jullie weten dat ik mijn mobiel in mijn hand had om mijn run te tracken. Mijn mobiel is ongeveer 5 jaar oud en niet waterdicht. Daar ging ik dan, zo hard mogelijk renned terwijl ik ondertussen mijn mobiel droog probeerde te houden onder mijn shirt. Het zag er vast erg professioneel uit. 

Thuis aangekomen vertelde Strava me dat ik mijn slechtste Bata-tijd aller tijden had gerend. Gelukkig kon ik nog kiezen tussen elapsed time en moving time, maar ook dit kon de motivatiedip door het gebrek aan echt publiek en echte tegenstanders niet compenseren. (Oké, misschien kwam de langzamere tijd ook wel door minder trainen haha)

Wij zijn echter niet het enige team die een bijzondere Bata hebben beleefd. Kijk naar het KU Leuven Ultra Running Team, dat 130 km heeft afgelegd met slechts 2 teamleden en nog steeds sneller heeft gerend dan ons team. Een lid van het team Dimensie heeft 40 km gewandeld in plaats van hardgelopen. Althans, dat is ons vermoeden. Een lid van het team Het Zinkstuk heeft 11 uur en 22 minuten gedaan over het afleggen van 3,3 km. Zou hij zijn tracker aan hebben gezet terwijl hij wat in huis rondliep? Of heeft hij deze afstand misschien op handen en knieën afgelegd, terwijl hij elke meter de grond kuste? We zullen het nooit weten.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de gemiddelde snelheid als team. Wij eindigden op plek 106 van de 169. De twee andere SAC’s die nog meededen, TSAC en Ibex, eindigden hoger dan ons. Maar aangezien dit geen normale Batavierenrace was... zouden we de SAC bokaal (jaja, vorig jaar waren we het snelste SAC-team) toch een tweede jaar mogen houden? Anyway, we kijken allemaal erg uit naar volgend jaar, als er weer een normale Batavierenrace gerend kan worden!