Header image
Card image cap 13 Dec

De ECO (*insert dramatische muziek)

Daar is ie dan, de langverwachte en gevreesde ECO, de commissie die zich gaat bezig houden met de duurzaamheid binnen de ESAC. Jullie hebben in de afgelopen nieuwsbrief misschien al een tip voorbij zien komen van ons. Door een aantal mensen werden we ook al de duurzaamheidscommissie genoemd, maar dat vonden we een te hoog geiten-wollen-sokken-gehalte hebben en een beetje een lange naam. Dus zodoende werden we de ECO. Wij gaan ons bezighouden met hoe ESAC duurzamer kan worden. Dat houdt in dat we bewustwording willen creëren, informatie willen geven, op zoek gaan naar verbeterpunten en die oppakken en dat allemaal op een toffe manier. Het moet namelijk wel leuk blijven! Wij als klimmers houden van de natuur en gaan er graag in op pad. Wanneer de zon schijnt is er altijd wel een ESAC’er ergens aan een muur of op een berg te vinden. Maar het is natuurlijk wel een kwestie van geven en nemen en daarom vinden we het ook zo tof dat er nu een commissie is die zich bezig gaat houden met het geven. 

Iedereen weet ondertussen wel dat duurzaamheid en bewuster leven een hot topic is en ook in de media zie je dat terug en terecht. Wij als mensen zijn goed in het maken van zooi en het is nou eenmaal zo dat het niet zo goed gaat met de aarde. De plastic soep in de oceaan, te veel CO2 uitstoot, dierenleed, vervuiling, klimaat dat extremer wordt en nog meer van dat soort leuks. 

Het is het tijd om daarmee aan de slag te gaan en goed nieuws: ESAC is al goed bezig! Bij weekendjes carpoolen we al zoveel mogelijk (dat dat ook komt omdat we skere studenten zijn, ssssht), we nemen ons eigen bord/beker/bestek mee naar barbecues en de laatste beleidsverandering; vegetarisch eten bij ESAC activiteiten! De ECO gaat hard werken om nog meer toffe dingen te bedenken om ons steentje bij te dragen zodat ook onze achter-achterklein kinderen nog kunnen genieten van de mooie natuur om ons heen.

Onze concrete doelen op een rijtje: 

·     Ieder ESAC lid, instructeur, en cursist, beschikt over kennis van duurzaamheid en de vertaling daarvan voor de bergsport.

·       Ieder ESAC lid kent de alternatieve (duurzame) handelingen die betrekking hebben op zijn/haar activiteit in de bergen.

·       Vereniging is duurzaam ingericht.

·  Leden worden gestimuleerd duurzame keuzes te maken, zowel op het gebied van bergsport als daar buiten

Groetjes, De ECO

P.S. Heb je 13 minuten en 56 seconden niks te doen momenteel? Check dan ook deze video van Zondag met lubach!

https://www.youtube.com/watch?v=RXRQNlxN5KY&list=PLZ5RJ8KfPjozacY0l9vIlQ5PokZ6R0A8m&index=12&t=0s