Header image
Card image cap 15 Nov

BotS - Team: BotS Eindhoven 2019

Wat is de BotS? 21 uur adventure racen. Je begint op vrijdagavond en eindigt op zaterdagavond. De race bestaat uit meerdere etappes waar je op elk wisselpunt (WP) disciplines (bike/run/kano/step.. etc) afwisselt. Tijdens elke etappe zijn er punten te behalen. 70-80% van de punten zijn checkpoints (CPs). Iedere etappe dien je minstens 1 CP te behalen om de etappe te voltooien. Daarnaast zijn er iedere etappe nog bonuspunten (BPs) te behalen, indien je alle CPs in een etappe weet te behalen tellen deze BPs ook mee in de eindscore. Tussen de etappes door zijn er ook nog Special tasks (ST). Deze dien je allemaal te voltooien en tellen gezamenlijk als etappe. Indien je over alle STs gemiddeld bij de beste 5 teams hoort verdien je ook extra punten voor de eindscore. Om mee te dingen in het eindklassement moet je als team (4 personen) alle etappes hebben voltooid.


De dag van de BotS was eindelijk aangebroken; uren aan voorbereiding en grootpraat hadden ons een plek tussen de favorieten bezorgd. Gaan we onze naam waarmaken? Iedereen hoopt erop, behalve Paul, die wil zelf winnen. De laatste BotS in Eindhoven is inmiddels al 10 jaar geleden, en wat zou het mooi zijn om weer eens door de prachtige natuur van Brabant te mogen racen. 

Paniek! We worden opgesplitst bij de start, hier zijn we niet op voorbereid... De proloog begint voor mijn helft van het team in het zwembad. 102 eendjes worden het zwembad ingegooid, ieder team moet 3 eendjes met zijn teamnummer zien te vinden; totale chaos. Na enige tijd is het gelukt en moeten we 10 nummers, verspreid door het zwembad, zien te vinden die uiteindelijk het coördinaat vormen om bij de start van etappe 1 te komen. Niet als eerste, maar wel redelijk vlot zijn we vertrokken. Twee eieren op zak die we heel moeten zien te houden tot we ze nodig hebben. Aangekomen bij de Dom ontvangen we een envelop met kaarten voor de etappes en de coördinaten van etappe 1. Van de andere helft van de teams is nog niets te bekennen, we beginnen maar vast met intekenen. Kijk nou! Een spacelegging, dat moet Jacco zijn; de andere helft van ons team is gearriveerd. Met een goede voorsprong op de klok beginnen we aan etappe 1. Dan moeten we maar alle punten doen! Op de mountainbike zijn we vlot en tikken we een voor een alle punten af. We arriveren ook nog eens als eerste op WP1, net nadat deze is geopend. Tijd voor de eerste special task; hopeloos, Wouter weet als enige van in totaal 12 ballen raak te gooien en 3 punten te scoren. 

Dan maar snel verder met de run etappe. Deze doen we rustig aan, gewoon flink doorwandelen. Toch 5 van de 6 CPs weten te halen, het bonuspunt in het water hebben we maar laten liggen.

Etappe 3: Bike. Hier zijn we goed in dus we gaan zeker voor alle CPs, de BPs beslissen we later wel, als we weten of we nog genoeg tijd hebben. Onze route blijkt goed gekozen, waar andere teams 3km terug naar de brug moeten fietsen omdat het CP toch aan de andere kant van het kanaal blijkt te hangen, gingen wij toch al richting de brug om een andere CP op te halen! Nadat we alle CPs hebben zien we dat we nog genoeg tijd hebben om ook de bonuspunten nog te halen, nou doen dan maar. De eerste is vlot gevonden, de tweede kost ons helaas ruim een half uur omdat we tot drie keer bij een hek uitkomen en om moeten draaien. 

Uitgehongerd komen we aan bij het tweede wisselpunt. Tijd voor die pizza die Jacco al meerdere malen omschreven heeft als de beste pizza ooit. De pizza stelt zeker niet teleur, dat die koud is maakt niet uit, het is een hemelse afwisseling tussen alle zoete troep die je de rest van de dag naar binnen werkt. Helemaal opgepept beginnen we aan de run-bike etappe, navigeren gaat slecht, dat het koudste moment van de BotS is aangebroken helpt ook niet mee. De score is matig, maar er zijn toch enkele punten in het kaartje geponst. Na deze matige vierde etappe weten we wel de special task te winnen, een soort boter kaas en eieren estafette. 

Etappe 5 is weer een bike etappe de punten liggen aan twee kanten van een meertje dus besluiten we van tevoren maar om niet alles te gaan pakken. Het eerste punt ligt bij een vogelhutje aan het meer, hiervoor moeten we door de drassige polder over kleine bruggetjes en loopplanken. De inspanning loont, want na het behalen van dit checkpoint kunnen we genieten van een prachtige zonsopgang.

Bij aankomst op WP3 is het een drukste van jewelste. De geur van versgebakken eieren vindt zijn weg naar onze neuzen. Dit kan maar één ding betekenen; special task eieren bakken. De belangrijkste vraag is natuurlijk: zijn ze nog heel? Zorgvuldig rollen we ze uit de handoeken. Hoera, alles nog intact. Nou maar snel een ESAC ei bakken anders kost dit teveel tijd.

Volgende run etappe (6) snel wat punten gepakt en vervolgens genoeg tijd om bij de bike (7) en step-bike (8) etappe die daarna volgen weer alles te pakken!
De laatste special task komt hierna, maar door de enorme drukte duurt het allemaal erg lang en liggen de meeste teams slapend in het gras hun beurt af te wachten. Omdat we zolang op onze beurt moesten wachten en omdat dit toch de laatste bike etappe (9) wordt besluiten we maar alles te geven. Met 30km/u razen we in een treintje over de weg en weten uiteindelijk nog 4 punten te bemachtigen. 

Etappe 10, kano. We lopen nog steeds achter op schema dus maar even de twee dichtstbijzijnde punten pakken. De rust voor de beentjes doet goed na de alles geven fiets etappe. Laatste etappe (11), run. We hebben nog een uur, dus alles CPs moet lukken. In stevig tempo wandelen we door het donker van punt naar punt. Om de stress enigszins te bedwingen joggen we af en toe een stukje. 18:53u komen we binnen, 7 minuten voor tijd. We hebben ons best gedaan, nu is het alleen nog hopen. Na een paar heerlijk verfrissende pintjes en wat eten is het tijd voor de uitslag. 62punten voor de winnaar met een ruime voorsprong, toen wisten we het eigenlijk al, de BotS van 2019 gaat naar Eindhoven!!

De BotS was weer een supertoffe ervaring. En wij gaan ervoor zorgen dat die van 2019 minstens zo vet wordt! 

Groetjes van team 'BotS Eindhoven 2019!'
Jan
Jacco
Kasper
Wouter