Header image

Info voor leden

Als nieuw lid sta je misschien een beetje vreemd tegenover allerlei termen die je in de loop van de tijd opvangt: EPlaKKa, NSAC, BoTS, Batabierenrace. Om je als nieuw lid wat wegwijs te maken binnen de vereniging is hier informatie te vinden over trainingen, regels omtrent weekenden, en faciliteiten die de ESAC biedt.

Informatie wordt via de agenda op de site en mailings verstuurd. Voor nieuwtjes en actuele zaken, zie de Facebook pagina en de agenda op deze site. Een overzicht van actuele mededelingen is te vinden onder mededelingen.

Ben je geen lid, maar wil je graag een keer meedoen met een training? Of wil je een introducé meenemen? Neem dan contact op met de secretaris. Lid geworden, maar (nog) niet actief of geen klimpartner? Geen probleem, er heerst een informele verenigingssfeer, loop dus eens binnen tijdens de training of activiteit.

Omdat het bestuur niet alleen alle activiteiten kan organiseren, zijn er een aantal commissies opgericht die zich bezighouden met een aantal specifieke taken. Zo'n commissie is een goede manier om actief te worden, is dankbaar en enorm gewaardeerd werk, en hoeft niet veel tijd te kosten naast je studie.
 

Nieuw lid?

Het bestuur kan je veel vertellen over de ESAC, spreek ze aan als je iets wilt weten. Ze kunnen je vast een antwoord geven, of je anders doorverwijzen naar iemand die je vraag kan beantwoorden. 

Na de hoofdintro zul je in een introgroepje wegwijs worden ingedeeld. Deze papa- en mamagroepjes worden ingedeeld op basis van inschrijvingen en interesselijsten. Informatie over de introductieperiode nodig? Zoek dan contact met de introcommissie. Lid worden? Natuurlijk kun je ook tussentijds, met of zonder klimervaring, lid worden.

 

Klimmen en Trainingen

Op de verschillende trainingen kun je werken aan je conditie, spierkracht, krachtuithoudingsvermogen, klimtechniek en touwtechnieken. Trainingen vinden plaats op het Studentensportcentrum, Klimhal Neoliet, de Boulderburght en de Boulderwand bij de tribune van zaal 3. Zie elders op het web voor tips & tricks omtrent klimtechnieken.
fd65ba09c7

Er worden verschillende competities georganiseerd binnen de koepelorganisatie NSAC, namelijk het NSK sportklimmen (Nederlands Studenten Kampioenschap) en het NSKB (Boulderen). Hieraan doen jaarlijks diverse ESAC'ers mee. We organiseren jaarlijks daarnaast intern een boulderwedstrijd en natuurlijk het EPlaKKa. De klimhallen hebben daarnaast hun eigen competities; Triggerfinger (Neoliet) en Dust (Monk).

NSK in Neoliet Eindhoven (2015) 


Opleiding

Om leden in staat te stellen veilig te leren klimmen biedt de ESAC een opleiding op het gebied van sportklimmen aan. Dit loopt vanaf beginnerscursussen tot zelfstandig klimmer, tot de opleiding om zelf kader te worden. Via de NSAC, de Nederlandse koepelorganisatie, kunnen opleidingen op alpien gebied gevolgd worden vanuit het zomer- en winterprogramma. 


EHB(B)O

Bij sportklimmen en alpinisme heb je vaak niet de mogelijkheid om direct professionele hulp in te roepen wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden. Door het volgen van een EHB(B)O-cursus (met toegevoegd onderdeel Bergsportongevallen) leer je wat je wel en niet moet doen om een gewonde in een stabiele situatie te brengen en te houden.

Tourskiën

Het Winter EBI is de winter variant van het misschien meer bekende (zomer) EBI. Het doel hiervan is met een groep esac-ers met sterk varierend ervaringsniveau in de verschillende takken van sport binnen het 'klimmen' een week door te brengen in de alpen. Door ervaringen uit te wisselen en samen tochten te ondernemen kunnen mensen veel van elkaar leren en een hoop eigen ervaring op doen.

Merchandise en Kortingsregelingen

Als ESAC lid kunnen de verenigingsitems natuurlijk niet op je studentenkamer ontbreken. Bestel de ESAC-Merchandise en lustrumgoodies daarom nu bij het bestuur. Naast de gunstig gepijsde ESAC-Merchandise kunnen leden van de ESAC ook korting krijgen bij een aantal winkels en klimhallen. Kijk hier voor een overzicht.


Kaarten, Gidsjes en Materiaalhuur

Zowat al je benodigde materiaal voor het scala van sportklimmen tussen ijsklimmen, tourskiën en alpineren kun je huren of lenen van de ESAC. Dit alles om de bergsport voor studenten zo toegankelijk mogelijk te maken!

Kijk hiervoor eens rond op de materiaalpagina wat er beschikbaar is, of zoek contact op met de MatCo (materiaalcommissaris). Voor de (intro)weekenden heb je niet al het materiaal zelf nodig; Hoewel dit natuurlijk wel zo fijn is als je zelfstandig gaat klimmen. Informeer hierover bij het bestuur.

Voor leesvoer over veiligheid, het plannen van je klimvakanties en weekenden kun je in de bibliotheek terecht voor boeken, gidsjes, topo's en kaarten. Hier zijn géén kosten aan verbonden. Enkel bestuursleden hebben toegang tot de biebkast welke op het SSC staat. Daarnaast hebben we materiaal beschikbaar in het MatHok.

Goed om te weten: Materiaalhuur voor een NSAC zomer- of wintercursus is vrijgesteld van betaling.
 

Verenigingsbeleid en aangelegenheden

Een aantal keren per jaar is er een algemene ledenvergadering (ALV). Tijdens deze ALV worden het beleid van de ESAC vastgesteld, worden de verslagen van commissies gepresenteerd, worden er nieuwe besturen gekozen, en nog veel meer. De notulen van de laatste ALV's zijn hier te vinden. Voor de liefhebbers van ESAC-tradities: Naast de statuten van de ESAC zijn ook het huishoudelijk reglement en het materiaalreglement digitaal te bekijken. Een aantal besluiten en regelingen is te vinden onder het kopje ESAC-feitjes. 

Belangrijke informatie over onder andere activiteiten en cursussen wordt per mail verstuurd; Het clubblad vaak per post. Helaas komen mailings nog wel eens in de Spam-box terecht;
Zorg er dus voor dat je gegevens in het ledenbestand kloppen en voeg het ESAC domein toe aan de white-list van je mailbox om niks te missen! Voor sommige informatie op deze site is een log-in nodig, vraag deze aan via de IC.

Weekenden

Bij een klimvereniging horen natuurlijk klimweekenden. Tijdens de circa 12 klimweekenden per jaar naar grotendeels België wordt er door leden geklommen in klimgebieden in het buitenland. Het weekendreglement en meer informatie zoals het benodigde (leen)materiaal vind je op de pagina over klimweekenden.

Tijdens en na het klimmen is er natuurlijk ook plaats voor opleiding, lekker eten en gezelligheid. Aanmelden voor klimweekenden doe je bij de KlimCo of via de agenda.