Header image

Cursussen

Naast het gezellige sportklimmen, boulderen en bierdrinken bij de ESAC, is er ook de mogelijkheid om je bergsporthorizon te verbreden. Binnen de ESAC worden cursussen aangeboden op het gebied van (outdoor) sportklimmen, zomeralpinisme en winteralpinisme. Op deze pagina is de opleidingsstructuur binnen de ESAC weergegeven en staat aangegeven welke cursussen wij bieden.

Cursussen worden georganiseerd vanuit de opleidingscommissie. Deze commissie houdt zich bezig met alle opleidingsaspecten binnen de ESAC en zorgt ervoor dat de klimactiviteiten veilig verlopen bij de ESAC. Met vragen kun je altijd bij de commissie terecht.

We zijn het best bereikbaar via mail: oc@esac.nl

Sportklimmen

Gedurende het gehele jaar, met uitzondering van de winter, organiseert de ESAC weekenden klimmen in voornamelijk België. Daarnaast gaan we ook vaak voor langere vakanties verder weg. Als beginner zal je op pad gaan met instructeurs (SKB's en SKI's). Naarmate je meer ervaring krijgt mag je steeds meer zelfstandig klimmen en na enige tijd is het zelfs mogelijk om zelf instructeur te worden. Er is zonder instructeurs immers geen opleiding mogelijk! De ESAC stimuleert dit proces door het geven van cursussen. Hieronder is de opleidingsstructuur weergegeven. Door te klikken op de blokken krijg je meer informatie over een cursus.

  1. Indoor toprope
  2. Indoor/Outdoor Single Pitch
  3. Outdoor Multi Pitch

De exacte data van de cursussen zijn te vinden in de agenda zodra ze bekend zijn. Heb je verder nog vragen, neem dan contact op met de opleidingscommissie.

Zomeralpinisme

De ESAC is samen met de Studenten Alpen Clubs in de andere steden verenigd in de NSAC. In dit landelijke verband worden er 's zomers in de Alpen bergsportcursussen georganiseerd. Deze cursussen stellen je in staat om onder deskundige begeleiding alpiene ervaring op te doen om later verantwoord in de bergen te kunnen klimmen en wandelen.

Er zijn cursussen op drie niveaus: beginners (C1), lichtgevorderden (C2) en gevorderden (C3). De aanmelding voor deze cursussen gebeurt rond januari. Vanwege het beperkt aantal plaatsen vindt er ook nog een indelingsdag plaats. Kijk voor meer infomatie op NSAC-website of neem contact op met de opleidingscommissie. Op de NSAC-website vind je meer informatie over deze cursussen, zoals de inhoud, de inschrijvingsprocedure, verwijzingen naar verhaaltjes, en meer. Goed om te weten: Materiaalhuur voor een NSAC zomer- of wintercursus is vrijgesteld van betaling.

Winteralpinisme

In de winter organiseert de NSAC toerskicursussen, een toerskiweek, een watervalijsklimcursus en andere soortgelijke cursussen. Ook deze cursussen zijn, net als bij zomercursussen, bedoeld om je in staat te stellen om onder deskundige begeleiding alpiene ervaring op te doen om later verantwoord in de bergen te kunnen klimmen, wandelen en skieen. Kijk voor meer infomatie op de NSAC-site of neem contact op met de opleidingscommissie.

Daarnaast vindt er tweejaarlijks een WEBI (Winter Esac Basiskamp Idee) danwel STAB plaats, waarin een week lang wordt geskied, getourskied en gealpineerd. Binnen de ESAC bestaan mogelijkheden om kennis op te doen van lawinekunde, tourskiën en planning.